Кабинетът и НС да се вслушат в хората, които произвеждат хляба. Правителството да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се вземат спешни мерки, не всичко опира до пари, а до това да се вземе решение как да се борим по-ефективно със сивата икономика. Това заяви днес в Добрич президентът Румен Радев.

Дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС изостава. Това е ангажимент и отговорност на правителството. Призивът ми е правителството и НС да се вслушат в хората, които произвеждат хляба. Защото 9% само върху хляба е стратегическо решение, то може да доведе до изсветляване, може да се помисли за разширяване обхвата на мярката 60/40 и за по-големи мероприятия, каза Радев.

Правителството да установи добър диалог с големите търговци и защита на българския потребител, призова президент. Той предложи да се ползваме и от опита на Румъния. Този проблем там се решава в полза на местното производство. Земеделието, хлебопроизводството, животновъдството, това са стратегически отрасли и тук трябва да се фокусира цялото внимание на изпълнителната власт, категоричен е Радев.

Трябва цялостен дебат за реформа на данъчната система. Тя трябва да осигурява условия за намаляване на неравенствата в България и най-вече да гарантира стратегическите отрасли, каза още той. 

Вчера президентът отново разкритикува правителството на Кирил Петков и така на 66-тия ден от съставането му сложи край на 100-те дни толеранс с думите: "Времето за анализи изтече, чакаме резултатите".

"Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите. Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми потребителите и за бизнеса. Кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а няма време. Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия. Трябва да има адекватни мерки и ясна политика", заяви държавният глава от Пловдив.

След това от Сливенските минерални бани,на среща с производители на плодове и зеленчици, подчерта: 

"Трябва да е ясно на всички отговорни фактори, че допускането на срив в производството на земеделска продукция днес ще доведе до това догодина тези производители да ги няма и няма и да има кой да произведе реколта през следващата година. Родните плодове и зеленчуци изчезват почти напълно от магазинната мрежа у нас, а българските оранжерии са изправени пред фалит. Липсата на реколта следващата година може да бъде компенсирана само с по-скъп внос и най-вероятно с компромис в качеството".

В късния следобед от Бургас президентът Румен Радев апелира правителството да се вслушва в мнението на бизнеса. „Много е важно да възстановяваме доверието между държавата и бизнеса. Това е първостепенна и неотложна задача, ако искаме да постигнем по-висок и устойчив темп на икономически ръст”, уточни той.

Според държавния глава е важно и да има диалог между държавата и бизнеса. „Ние трябва да се стремим към целенасочена държавна политика за повишаване на конкурентоспособността, за подобряване на бизнес средата”, смята президентът.

След двудневния маратон на Румен Радев из България, в който не пропуска да отправи критики към кабинета на Кирил Петков и Асен Василев, поради лиспата на реални резултати, които да кореспондират с предизборните им обещания, експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път призна, че президентът казва истината:

„И вчера, и днес президентът Радев, колкото и трудно да го призная, отново каза истини. но трябваше да каже и кой ги доведе тези хора. Няма сектор, който да не е претъпял огромни щети в момента и това го заяви президента. Само не разбрах за какви 100 дни говорят, част от управляващите вече са на власт от близо година", подчерта Борисов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.