Руският енергиен гигант Газпром спря в сряда доставките на газ за България и Полша заради неплащане на газ в рубли. Австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че са отказали да използват платежната система чрез Газпромбанк, която Австрия, Германия и други са приели, цитиран от "Ройтерс".

 Доставките на руски природен газ за Австрия продължават неограничено и няма индикации, че ще се промени, заяви правителството му в сряда, като добави, че се опитва да намери алтернативни източници.

Австрия получава 80% от своя природен газ от Русия, тежка зависимост, която според нея ще отнеме време, за да приключи сега, след като руската инвазия в Украйна показа необходимостта да се отклони от най-евтиния източник на газ в Европа.

"От началото на войната обемите на доставките не са се променили. Всъщност те са се увеличили", каза австрийският канцлер Карл Нехамер на пресконференция.

Той и министърът на енергетиката Леоноре Гевеслер добавиха, че правителството планира до 5 милиарда евро (5,3 милиарда долара) за запълване на националните газови резервоари до 80% от капацитета до есента от 18% сега, в допълнение към 1,6 милиарда евро, които вече са заделени тази година за стратегически газов резерв.

Нехамер повтори, че когато се срещна с руския президент Владимир Путин преди две седмици, Путин го увери, че Австрия ще продължи да получава договорно договорените количества газ и че Австрия може да продължи да плаща в евро, депозирани в Газпромбанк, което след това ги превръща в рубли. 

Руският енергиен гигант Газпром спря в сряда доставките на газ за България и Полша заради неплащане на газ в рубли. Нехамер каза, че са отказали да използват платежната система чрез Газпромбанк, която Австрия, Германия и други са приели. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.