"В рамките на тази седмица ще бъде гласуван мораториумyт върху концесиите и назначенията в държавния сектор. Единствените, които видяхме да се дават под аренда, са депутатите на ГЕРБ. Има Конституция, има закон и Борисов сам ще реши - дали иска да ги спазва, или не. Чакам с нетърпение изслушването на министъра на финансите в оставка Ананиев, чието явяване ГЕРБ бламира миналата седмица, да дойде в Народното събрание и да обясни - как между 2 април и 9 април имаме разлика в държавния бюджет в размер на 1 милиард 136 милиона 837 хил. лв? За какво са дадени тези пари и каква е структурата на разхода? Няма да подкрепим парвителство с мандат на ГЕРБ и БСП."

В политически горещия понеделник, разговаряме с депутата Мария Капон за:

  • Ще свършат ли работа парламентарните комисии по ревизия и контрол?
  • Кой ще управлява?
  • Ще иам ли пробойни в коалицията ИМВ?

-    През седмицата се чуха доста противоположни оценки за работата на 45-to Народно събрание. Като депутат с опит от два Парламента, кажете, ще успеете ли да реализирате програмата си за краткото време, което предвещават на този Парламент?

-    Аз бях в опозиция в предходния Парламент. Сега все още не е ясно кой как и къде ще бъде. Едно се вижда ясно и то е, че трите, както ги наричахме извънпарламентарни партии преди влизането им в Народното събрание –ИТН, ДБ и ИМВ се опитваме да направим всички необходими промени, за отстраняването от властта на Борисов. Така че, това е отговорност и промяна. Така мисля, че работи това Народно събрание, поне в двата дена, които изминаха.

-    Казахте в предварителния ни разговор, че вече сте готови с ваш акт за мораториум върху концесиите и назначенията на държавни постове от страна на ГЕРБ, който акт ще внесете утре /вторник/ в Парламента. Кое наложи да не подкрепите предложението по тази тема на Корнелия Нинова с аргумента, че не е юридически издържано и е оборимо? Не можеше ли да стиковате предварително позициите си, тъй като мнозина ви приписаха лични интереси и обвързаности?

-    Това беше предложение, направено ад хок от временната комисия за проверка, където бяхме ние-ИМВ, колеги от ИТН и ДБ-бяхме внесли предложение. Юристи, като г-н  Петър Славов от ДБ и др. ни обясниха ,че включвайки мораториума не като отделен акт и решение на Народното събрание, а в рамките на предложението за временна комисия-това би бламирало комисията от една страна, а също и самия мораториум от друга, защото би могло да има конституционни проблеми. Така че, ние в рамките на тази седмица мисля, ще стигнем до единни позиции и ще бъде гласуван мораториума. А дали това можеше да се случи при съгласувателна процедура между парламентарните групи, това трябва да питате госпожа Нинова. Обикновено, съгласувателната процедура започва с консултации от този, който първи прави предложението. Да приемем, че госпожа Нинова е първа, то беше направено ад хок от трибуната и не беше внесено в деловодството на Народното събрание към датата на предложението му и тя, самата, от трибуната това каза. Така че, няма никакъв проблем и ако искаме нещо да се случи, както е редно ,трябва да е обмислено много добре и решението да има истинска сила.

-    Протестната вълна вкара твърде различни хора в ИМВ, повечето от които са без предварителен политически бекграунд - нямат парламентарен опит. Как ще предотвратите купуването на депутати от вашата група от страна на вече опозиционния ГЕРБ?

-    Ние знаем за какво сме се събрали. В коалицията ИМВ не виждам колеги, които могат  да бъдат купени, или продавани. Единствените, които видяхме да се дават под аренда, са народните представители на ГЕРБ. Демокрацията е правото да сме различни и аз си мисля ,че в парламентарната група ИМВ това няма как да се случи.

-    Как разчитате отпадането на темата за мажоритарните избори?

-    Тук пък трябва да питате господин Трифонов.

-    Ясно беше уточнението му, че тези избори могат да се проведат, но не сега, а в някой по-спокоен парламент. Но какво е вашето становище по тях и как разчитате темата?

-    Това, което аз ще ви кажа, е, че съм вносител през 2009 г. на изборен кодекс, в който има смесена система. Можете да го видите в архива на Народното събрание. Това, което ние виждаме в момента е, че трябва да направим възможното за периода, който идва за добър изборен кодекс, с който да се проведат успешно избори, ако има такива.

-    Очаквате ли Бойко Борисов да се яви в сряда в Парламента?

-    Има закон, има конституция и той ще реши дали иска да ги спазва, или не.

-    Защо вместо 10 години, отидохте на  4 години за ревизия на управлението на Борисов, като се счита, че този Парламент ще е кратък, а главен прокурор все още ще е Гешев? Кой ще накаже виновниците от това управление и няма ли Комисията да се срути под тежестта на тези ангажименти?

-    Беше взето решение, временната комисия да разглежда документи от 10 години. Това бе предложение на ГЕРБ. Знаете ли, това е временна комисия. Тя може за определени периоди да вади доказателства и да ги дава на правораздавателната система. Народното събрание може да прави проверки и да контролира по пълномощия, но то не е нито трибунал, нито може да вземе ролята на съдебната власт. Очаквам от различните комисии да разгледат отделните ситуации. Ето, давам ви пример. Знаете, че от миналата седмица виждаме много интересни цифри в начина, по който се е харчил държавния бюджет. Това е на страницата на БНБ. Чакам с нетърпение министъра на финансите в оставка Ананиев, чието явяване ГЕРБ бламира, да дойде и да обясни, как между 2 април 2021 г. и 5 април 2021 г., имаме разлика около 1 136 837 лв. За какво са дадени тези пари и каква е структурата на разход?

-    Истината е, че подобни комисии вършат нещо, но резултати обикновено няма, затова ви задавам този въпрос!

-    Ние не издаваме присъди, не правим като ГЕРБ, не казваме-този е такъв, онзи е такъв. Това е временна комисия за проверка и контрол, така че, важно е да видим първите действия.

-    Понеже отмъщението е присъщо на слабите и нисши духом, Вие адмирирате ли подигравателния тон на някой групи и депутати към ГЕРБ? Няма ли опасност да влезете в чужда кожа - тази на предишните управляващи?

-    Знаете ли, друг наричаше депутатите готованци и хора, които са безделници и нямат какво да правят и заради това не иска да дойде в Народното събрание. Това, което знам е, че Парламентът е място за работа и има адски много такава. Ние сме в икономическа, в здравна криза, надявам се да не влизаме в тежка политическа такава. Онова, което трябва да се направи сега, са първите мерки за икономиката, за улесняване на бизнеса и неговата подкрепа. Емоциите са нормални във всяка парламентарна република, но това, което имаме да свършим, ще го направим. Не очаквайте от мен да се включвам в някакъв тон, какъвто и да е той, извън работния.

-    Че няма да подкрепите правителство на ГЕРБ, го знаем. Ще подкрепите ли правителство с мандата на БСП?

-    Нямаме такава хипотеза в момента. Трябва да видим втория мандат и със сигурност ние няма да гласуваме за правителство на БСП.

-    Смятате ли, че е възможно излъчването на правителство в този състав на парламента?

-    Друга е работата, за която съм изпратена - не за да гадая, а за да работя. Колкото - толкова. Когато - тогава. Трябва да свършим колкото може повече работа и контрол.
__________________________________________________________________

Таня Анастасова: Докато правехме това интервю, стана ясно, че премиерът е опериран в болница от скъсан менискус на крака. Въпросът за явяването му в сряда в Народното събрание става излишен.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.