От "Изправи се България" символично изгориха фактури за ток и дърва за огрев пред министерствата. Мая Манолова предупреди, че високите сметки ще доведат до фалити, освобождаване на хора от работа, безработица, съсипани животи и съдби, съсипани бизнеси, болка и страдание сред населението.

Екипът на Изправи се България начело с председателя Мая Манолова организира и проведе протестно шествие срещу цената на тока, което започна от Министерство на енергетика и под ритмичното звучене на тъпан премина пешеходно до Министерство на земеделието. В шествието ритуално изгориха фактури за ток на малки фирми пред енергийното министерство и запалиха дърва за огрев пред земеделското.

„Малкият бизнес в страната е на колене. Хората не могат да плащат тези сметки. Баничарници, хлебарници, пекарни, малки цехове затварят, фалират, освобождават работници, защото не могат да плаща огромните сметки за ток“ – каза Манолова пред събралата се тълпа и медии.

От Изправи се България запалиха ритуално фактури с високите сметки и поставиха официално началото на зимата на недоволството на хората.

„И този огън ,който палим тук пред министерството, утре ще подпали и чергата на управляващите, ако не се вслушат в нашия глас“ – отсече Мая Манолова.

Газът е 5 пъти по-висок, парното от 1 януари ще поскъпне с още 60%, дървата за огрев по последна информация на екипа е 220 лв. за кубик и кампанията Не плащай на формацията е предупреждение към управляващите за невъзможността на народа да понесе тези увеличения.

От Изправи се България са готови със законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, въз основа на който държавата законодателно да поеме цялото увеличение на
енергийните сметки за всички енергийно бедни в България. Те вече са над 3 млн. българи.

Дефиницията на енергийно беден също трябва да бъде въведена и тя определя всички лица, чиито разходи за енергийни сметки надвишават 10% от доходите им.

„Днес нашият протест е за цената на тока и затова сме пред Министерство на енергетиката. Лъжата на Четворната коалиция вече води до хиляди фалити ежедневно на малки фирми. Обещаха ,че цялото увеличение над 250 лв. на цената на тока ще се поеме от държавата, в същия момент вдигнаха мрежовите услуги и вместо 250 лв. фирмите плащат не по-малко от 500 лв. за всеки мегават час. Лъжата вече се усеща по джобовете на малките фирми“ – бе категорична Манолова пред енергийното министерство.

След похода до министерството на земеделието от социалната формация изгориха дърва за огрев и там в знак на протест срещу липсата на мерки от държавата за растящите ценипна дървата и пелетите.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.