Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да започне разследване на производители и търговци на електроенергия, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, за които бизнесът твърди, че манипулират борсовия пазар на ток и се облагодетелстват от това. Това предизвика гнева на работодателските организации, подали сигнала през юли 2019 г.

Причината за отказа е, че според КЗК компаниите, срещу които е сигналът, не са на Ковачки, а на различни лица, стоящи зад сейшелски офшорки. Поради тази причина според антимонополната комисия не може да се говори за злоупотреба, а и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е компетентният орган, разследващ манипулации на пазара на електроенергия, се посочва в писмо на председателя на КЗК Юлия Ненкова до четирите работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, пише "Свободна Европа".

"Абсурдно е, че всички в България отлично разпознават приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки", а "единствено КЗК не е в състояние да го направи", пише в писмото. "Ако продължавате да държите тезата, че това не са свързани лица, настояваме да си свършите работата и да ги разследвате за дейността им като картел", искат членовете на работодателската организация АОРБ.

Писмото идва на фона на съобщението на в. "Капитал", че фирма, свързана с Христо Ковачки, е подала заявление за участие в строежа на АЕЦ "Белене".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.