Висшият съдебен съвет (ВСС) да оцени съответствието на тезите на кандидата за обвинител №1 Иван Гешев, който в момента е зам.-главен прокурор, с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност. За това настояват в отворено писмо разпратено до медиите десетима адвокати.

Под писмото са се подписали доц. д-р Светла Маргаритова-Вучкова, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Златка Стефанова, Йордан Цветанов, Снежана Стефанова, София Разбойникова, Мария Шаркова и Даниела Михайлова.

Повод за него е вчерашното интервю на зам.-главния прокурор пред БНТ, в което той изрази мнение, с което изтъкна, че не одобрява разделението на властите и говори за развитието на разследването за хакерската атака в Националната агенция за приходите, довела до изтичането на личните данни на над 5 милиона българи, като не само издаде следствена тайна, но и погази презумпцията за невинност.

 Пред БНТ Иван Гешев каза: 

„Не споделям виждането на десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата е взаимодействието между властите в рамките на правомощията им“.

В писмото си до ВСС адвокатите пишат: 

„В отговор на заявеното от заместник-главния прокурор, че не приема разделението на властите, че адвокатската професия се свежда до защита, осъществявана за пари без оглед на истината, припомняме следното:

Разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава. Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави.

Защитникът в наказателния процес има изключителна мисия – да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата и съда. Не по-малко значима е ролята на повереника на пострадалите от престъпления лица. Дейността на адвоката се  подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с Конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си, а борец за  правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура“.

В писмото си десетимата правозащитници изтъкват, че конституционната роля на адвоката и значимостта на упражняваната от него професия са мотивирали законодателя да го постави наравно със съдията по уважение. „Пред всички органи на съдебната власт и пред другите институции, на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, не като на прокурор. Прокурорът и защитникът са отделни страни в наказателния процес и никой от тях няма изначален монопол върху истината, но всеки съдейства за нейното разкриване. Омаловажаването на ролята на адвоката като защитник обезсмисля справедливостта на наказателното производство и е удар по авторитета на правосъдието“, заявяват те.

Десетимата адвокати пишат още, че е несъвместимо с принципите на правовата държава и на презумпцията за невиновност да се обсъждат неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на хора, които все още не са осъдени. „Това делегитимира правосъдието в очите на обществото. Всеки, който нарушава грубо правото на обвиняемите да се считат невинни до доказване на противното, дори да понесе дисциплинарно наказание, трябва да е наясно и с личната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на човека обезщетения, които гражданите плащат за неговите грешки“, се посочва в писмото.

Правозащитниците заявяват, че е в интерес на държавата „най-висшите по длъжност прокурори, да се въздържат от внушения, които игнорират конституционните принципи, принизяват ролята на адвоката или поставят под съмнение разделението на властите“„Прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на  професионалните и етични стандарти за магистрати“, заключават те.

Извън писмото на адвокатите, "Демократична България"  и "Да, България" организира утре протест пред ВСС. Събитието във Фейсбук е озаглавено: "Да спрем Гешев - новата бухалка!" (тук).
 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.