150 сигнала вече са подадени към европейската прокуратура, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков. По думите му организацията за предстоящите предсрочни парламентарни избори върви гладко. "Вчера вечерта получих от МВР документи, които съдържат преписки и досъдебни прозиводства, които според служителите на МВР са забавени в прокуратурата. Ще приема последващи действия като сезирам Инспектората към ВСС. Получил съм и доклад от Иван Гешев как се движат преписките", добави Зарков.

Мигрантският натиск не е преставал и не ми се струва удачно тази сутрин той да се използва за политическия замеряния. Този проблем е от много време и не е спиран да бъде обсъждан от различните ръководства на МВР и МС. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков малко след гонката с мигранти в Бургас, при която загинаха двама полицаи. "Десетки са случаите, в които органите на реда си свършват работата без никой да разбере. Много е важно днес да сме по-смирени към това трагично събитие", посочи още той.

"Пазенето на границата и обществения ред, противодействието на престъпността от битовата, до най-сложната - всичко това тежи на плещите на определен брой хора от МВР. Не трябва да поставяме въпроса, когато нещо такова се случи и да се чудим кой и как ще се справи. Когато се говори за бюджет и за права и т.н. - тогава тези въпроси остават на заден план. Това важи както за служителите на МВР, така и на други ангажирани в дирекциите като "Изпълнение на накзанието" и "Охрана"", добави още министърът.

По думите му правителството има задача да се справи с всички предизвикателства. "Те са много и от организационен, и от друг характер. Но в последните години често се провеждат избори, така че се е натрупала сериозна експертиза. Ние работим спокойно и не съм чул сега да има сериозен проблем с подготовката на изборите", заяви той в отговор на въпрос ще се справи ли служебния кабинет с осигуряването на вота.

Зарков изтъкна, че вече има резултати от работата на европейската прокуратура в България, остава да бъде обезпечена нейната работа и да се направи това, за което не е нужен парламент. "За целта е необходимо европейските прокурори да имат своя сграда и администрация, за да действат свободно и да допринесат за пълната защита на евросредствата в България", каза той. Министърът добави, че има 9 прокурори, които работят активно, очаква се те да станат 15. 150 сигнала вече са подадени към европейската прокуратура.

“Съдебна реформа, такава каквато въвежда демократични правила за контрол и отговорност на главния прокурор, която прави процеса по-бърз, по-справедлив, по-прозрачен ще се случи. Въпросът е да не се губи време, основен приоритет на правителството е да подготви онези законопроекти, които са важни най-вече за самите нас, като общество така че политическата турбуленция да не води до допълнително забавяне“, обясни служебният министър на правосъдието.

Зарков посочи, че с действията си спрямо главния прокурор Иван Гешев предшествениците му Янаки Стоилов и Надежда Йорданов са показали, че съществува механизъм за ограничаване на дейнствията му. "Вчера вечерта получих от МВР документи, които съдържат преписки и досъдебни прозиводства, които според служителите на МВР са забавени в прокуратурата. Ще приема последващи действия като сезирам Инспектората към ВСС. Получил съм и доклад от Иван Гешев как се движат преписките", добави Зарков.

 

 

 

 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.