На пресконференция днес в Бургас коалиционният партньор на БСП  "Екогласност" изрази подкрепата си за програмата на социалистите "Визия за България". Участие в нея взеха председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов,  Емил Георгиев – председател на ПК „Екогласност”,  Румен Николов -  областен координатор на „Екогласност” за област Бургас и Иво Лулчев – зам.-председател на „Екогласност”.

Не случайно за старта на представянето на проекта е избран областният черноморски град. Според "Екогласност" това е един от най-проблемните екологични райони.

На срещата бяха засегнати концесионните договори и желанието плажовете да се стопанисват от Общините. Обърнато бе особено вниамание на дърводобива и опазването на околната среда, като се акцентира върху:

- ограничаване на сечта от Държавния горски фонд;

- дружествата, чиято дейност акумулура вредни емисии в атмосферата над нормите, да осъществяват залесяване.

Засегнат бе и един от най-големите проблеми в държавата  - корупцията, като се подчерта наличието на  незаконно изсичане на дървета с подкрепата на държавни служители, както и опита за застрояването на защитената зона "Силистар" в Царево.

От "Екогласност" изразиха мнение, че предстоят предсрочни парламентарни избори, ведно с изборите за Европейски парламент през месец май на 2019 г. За тях управляващата коалиция е "брак по сметка", а "когато е по сметка, има изневери".

„Вчера стартирахме в община Бургас, като сме си поставили задачата представянето да го направим с максимален брой от нашите членове, симпатизанти и граждани, след което, по съсловия, да продължим до края на годината. Очакваме и групата от народни представители, разпределени за област Бургас, да бъдат при нас към 21 и 22 октомври”. Това заяви пред медиите председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов с надеждата "Визия за България да продължи и като „Визия за Бургас”.

Господинов обясни, че концепцията за „Визия за Бургас” е още в идеен проект, тепърва се споделя с членовете и симпатизантите на левицата в общината, като след това ще се направи по-специализирана дискусия и с отделните съсловия.

„Очакваме предложения и оформяне вече на окончателни варианти, като това, което им даваме като основа, е за размисъл и за обявяване на начална дискусия по нея. Нямаме претенциите, че това е най-доброто, което предлагаме като начало, но се надяваме до края на процеса да имаме една цялостна визия, която да прерасне в програма за изпълнение”, допълни Живко Господинов.

„Ние се запознахме в детайли с „Визия за България”. Това, което на нас ни прави силно впечатление във Визията, е, че БСП отделя огромно внимание на опазването на околната среда в раздел „Зелена икономика”, като в центъра на природата, така, както ние държим, се поставя човекът.  Няма как да не приветствам и вижданията за ролята на икономиката в сектори като „управление на води”, „горско стопанство, „възобновяема енергия”. Приветстваме и намеренията за премахване на концесията на плажовете и забраната за добив на дървесина в Държавен горски фонд”, посочи Емил Георгиев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.