Правосъдният министър Крум Зарков и главният прокурор Иван Гешев влязоха в задочен спор по предложението на Зарков да бъде сезиран Конституционния съд за правомощията на главните прокурори. 

"Искането ни е публикувано, ще постъпят становища и от юристи. От полза за прокуратурата ще е да се съсредоточи там, където има нужда от нея. Прокуратурата трябва да гони престъпниците и да отменя актовете тогава, когато те са незаконосъобразни", заяви правосъдният министър Крум Зарков пред медиите преди заседанието на ВСС.

"Има власти, в това число и парламент, които организират и осъществяват контрол над администрацията. Имаме десетки регулаторни органи. Тежко на тази страна, в която само прокуратурата може да свърши работа по контрол и по регулация", коментира от своя страна Зарков.

Ако прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни регулаторни органи, попита Зарков и допълни: "Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Не!"

Имаме органи като КЕВР, ЦИК, КФН и ако считаме, че прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни те?, попита Зарков. Когато парламентът не си върши работата, се разпада, а с прокуратурата не се случва нищо, ако не си върши работата, посочи правосъдният министър. Ако новото издание на НС не иска да се разпадне, ще трябва да се заеме с конституционните си задължения далеч по-прецизно, смята Зарков.

По думите на Зарков, ВСС ще работи извън мандата си по аналогията на решението на Конституционния съд за Инспектората на съвета. Според правосъдния министър е било грешка, че предишното Народно събрание не е избрало членове на ВСС и призова новият парламент да не я повтаря. 

Припомняме, че преди седмица от служебното правителство сезираха КС с искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор. В същото искане се отправя и молба да се обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки. Според министър Зарков има прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата държава.

"Нямам притеснение какво ще отговори Конституционния съд. Прокуратурата като една от малкото стабилни институции в държавата, винаги е била за това, че трябва да работи с всички държавни институции, в интерес на българските граждани и единственият враг е престъпността", заяви Иван Гешев. 

"Ние не робуваме на лично его, няма лични, партийни и корпоративни цели, единствените ни цели са да работим за българските граждани. Аз нямам проблем да работя с който и да е правосъден министър. Тези неща, които ви казах, за съжаление, не могат да бъдат вменени вина на едно служебно правителство, или на един служебен министър на правосъдието, който е за два месеца, или малко повече. Това са тревожни тенденции, които са резултат на всичко това, което се случва около нас", заяви главният прокурор Иван Гешев. Според него, след закриването на спецправосъдието "наркотици заливат улиците".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.