„В българския вариант изборите не решават нищо. Ако те решаваха нещо, щяха да бъдат забранени“. Това каза пред БНР Ренета Инджова, министър-председател на България в 84-ото правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г.

„Българският народ няма доверие в избирателната ни система. Той се е нагледал на фалшифицирани, нечестни избори, които с голяма лекота се обявяват за демократични. Проблемът не е в това, че няма да се пусне бюлетина, а не е извървян целият предишен път, в който гражданите, хората, които са жертва на властта, би трябвало да имат и други форми на борба. Изборите са последното средство. Българите не са доказали, че в бунтовете, в протестите, в изразяването на интересите си им се чува гласът. Затова и с такава лекота не отиват на избори. Очаквах този резултат“, коментира Инджова в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

Тя обърна внимание и на поведението на политиците след изборите:

„Те все едно, че народът нищо не е направил за тях, не им е дал доверие. Отново продължават с безчинствата, мачкането. … Ще се повишат цените например на топлоенергията, на електричеството. Просто това е една гавра. Изчаква се моментът и след това се натиска отново педалът“.

Според нея това повишаване на цените има своята икономическа логика, но:

„Политическото им потъпкване е причината за това, че българският народ е най-беден и т.н.“.

„Оставките са закономерни, те са като повишаването на цените“, подчерта Ренета Инджова. Според нея изборите са променили съотношенията и сега никой не е доволен от резултата:

„Партийно строителство, правено по този начин, рано или късно се превръща в погром. Той е погром – вътрешен, партиите вътре в себе си се унищожават.. Вижте какво става с управляващата партия, която е в ситуация, че главният трябва да екзекутира дясната си ръка. Това са олигархични сблъсъци за последно, които идват от обстоятелството, че вероятно не са се съгласили за онази конфигурация на депутати, която си избраха – сред тях има недоволни или тази конфигурация не отговаря на вече заявените позиции на отделните участници в политико-олигархичния живот на страната. На трето място е възможно – поради същото насипно състояние, в което се намира България, в момента е и бюрокрацията на ЕС. При това положение е възможно още да не се знае откъде идват ударите върху нашите юнаци. Във всички случаи обсадата е пълна, ще видим къде се пробива. Започват пробивите един по един“.

„Управление – изцяло задкулисно, нагло и безпардонно“, смята още бившият премиер на България. За нея няма спечелил на тези избори, защото „те нямат значение“.

Според нея изходът от това положение ще дойде отвън:

„Ние сами сме като слепци и не може да намерим изход. Изходът ще дойде отвън. Той ще бъде много унизителен, защото когато един народ не реагира на това, което му причиняват, отвън ще му го наложат така, че да го унижат“.

Инджова изказа мнение, че позицията на премиера е много тежка: „На него му е поставена задачата да спасява себе си, да разчиства. Няма воля и доблест да нарече това „чисти ръце“, защото то не е и направено за това… Не очаквам операция „Чисти ръце“. Не очаквам да имаме действаща правосъдна система в посока на справедливост. Ще има продължаващи безчинства".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.