Проф. Александър Маринов пред Liberta.bg за: работата на Стратегическия съвет при президента Румен Радев; промените в България и мъчителния и неприключващ преход; разследването за пране на пари на каталунската полиция и Антикорупционна прокуратура, което води към Бойко Борисов; цензурата във Фейсбук, действията на главния прокурор и подслушващата незаконно ДАНС; двойния аршин на САЩ; правителствената криза, скандали и евентуалния служебен кабинет; охраната от НСО за Пеевски и Доган.

Проф. Александър Маринов е Председател на Стратегичексия съвет при Президента Румен Радев.
Роден е на 12 май 1957 г. в София. През 1982 г. завършва социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1987 г. защитава дисертационен труд за ролевите конфликти на личностно равнище и придобива образователна и научна степен доктор по научна специалност „Социология”.Започва трудовата си дейност през 1983 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1991 до 1997 г. е народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание.
От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. – професор в катедра „Публична администрация” на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от 2009 г. – доцент, от 2017 г. – професор в катедра „Политически науки” на Пловдивския университет „П. Хилендарски”. От 2008 до 2014 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Агенцията за акредитация.
Автор на четири авторски монографии, 4 колективни монографии и над 70 студии и статии. Член на редакционни съвети на четири научни периодични издания.
Научен ръководител на шест успешно защитили докторанти и над 70 дипломанти.
От 2002 г. и досега развива активна журналистическа и публицистична дейност в електронни и печатни медии.
Владее руски, английски и френски език.
Майстор на спорта по хокей на лед, състезател на хокейните клубове на „Левски” (1972-1978 г.),  и „Академик” (1979-1983 г.) и на националния отбор на България (1976-1980 г.).
Кредо: „Красивите думи не са истински, истинските думи не са красиви.“ (Конфуций)

Разговора води Стоян Тончев

- Проф. Маринов, след господата Иво Христов и Калоян Методиев, сега Вие сте Председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. С какви  предизвикателства предстои да се справяте при натрупани и ежедневно изникващи проблеми в динамичната вътрешно-политическа и международна обстановка?

- Основната задача пред Стратегическия съвет и пред мен като негов председател е финализирането на работата по подготовката на проект за национален стратегически документ, а след това – неговото пълноценно обсъждане в различни обществени и професионални среди.  Истински ценната национална стратегия, способна да обедини мнозинството от българите за по-добро бъдеще, ще се роди в живота, а не в кабинетите.

Разбира се, налага се да подпомагаме президента Радев и по някои въпроси на текущата политика, но това е по-скоро допълваща функция.

- След 30-годишен мъчителен и неприключен все още преход в България надеждата на българите у нас за по-добър живот е попарена. Очаквате ли някога да започне истинска промяна в държавата, която да осигури достоен живот, справедливост и спокойствие на граждани и фирми (включително и чуждестранни инвеститори) и да ни постави редом до нормалните правови, социални и демократични държави? Как и при какви обстоятелства това би било възможно?

- Вярно е, че мнозина около нас са обезверени и дори отвратени от начина, по който се прави политика в България и от управлението на държавата ни. Но не мисля, че надеждата е попарена. Напротив, смятам, че в обществото тече процес на мобилизация, на натрупване на енергия за промяна. Причината е, че недъзите на обществената уредба вече застрашава съществуването ни, живота на децата и семействата ни. Затова или заедно ще извършим промяна, или заедно ще погинем. Тази промяна ще бъде резултат от масовото желание за по-достойно съществуване и вече е в процес на зараждане. Всеки по един или друг начин ще трябва да реши да участва ли, или да гледа отстрани.  

- Каталунската полиция, Антикорупционна комисия и прокуратура разследват премиера на България Бойко Борисов за пране на пари в Барселона (Испания) по сигнал на ГД „БОЕЦ“. Министър-председателят приписа разследването на президента Радев и провидя зад него руска връзка, а правосъдният министър Данаил Кирилов смята, че „ще е нецелесъобразно и преждевременно България да иска официална информация за разследването срещу Борисов“, като се усъмни във верността на информацията, публикувана в авторитетния испански вестник „Ел Периодико“, а след това и във в. „Национал“. Прокуратурата с новия главен прокурор Иван Гешев, които са хиперактивни по незаконно оповестяване на СРС-та, в които отново с погазване на закона е подслушван българският държавен глава (от подчинената на министър-председателя ДАНС), учудващо дълго време запазиха мълчание. С днешна дата, обаче, Прокуратурата на Република България се самосезира пo твърденията на „Еl Periodico” за извършено престъпление от общ характер и ще поиска официална информация от испанските власти.
Как ще коментирате тези факти и обстоятелства – външното разследване срещу премиера на България за пране на милиони евро и активирането на българското държавно обвинение по казуса? Ще се стигне ли до арести и отстраняване от длъжност или отново прокуратурата ще ни прожектира скеча „Ало, Ваньо“, в който премиерът Борисов нарежда на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов (вече покойник) да прекрати проверката в завода на Мишо – „Бирата“ (отново вече покойник)?

- Засега мога да се огранича до коментар на потвърдените факти. А именно – испанските власти са започнали разследване за пране на пари и финансови нарушения срешу български граждани, за някои от които е известно, че имат взаимоотношения с българския премиер.  Смятам, че днес съществуват нови вътрешни и международни условия, които ще направят много трудно прикриването на истината. Разбира се, несериозно е да се търсят причините за действията на испанските власти  в някаква инициатива на президента Радев. Подобни твърдения по-скоро издават слаби нерви, каквото и да ги е причинило.

- В края на 2019 г. САЩ обявиха чрез посланика си у нас – Н. Пр. Херо Мустафа, че ще се борят „със зъби и нокти“ срещу корупцията в България и за възстановяване на върховенството на закона и правовия ред. В потвърждение обявиха съдия от Специализирания съд и неговото семейство за „персона нон грата“ в САЩ  (защото бил свързан с Русия) - без никакви доказателства за корупция. Тогава българските власти и прокуратура безкритично приеха за истина тежките обвинения, отправени от САЩ, а хората се разгневиха, защото очакваха далеч по-важни фигури да влязат в обсега на презокеанските ни НАТО-вски партньори. Днес Държавният департамент и Амбасадата на САЩ в България са преминали в режим на пълно затишие около международния скандал с епицентър Барселона, в който е замесен премиерът Бойко Борисов, както оповести „El Periodico”, вместо да бъде поставен в „черния списък“ на американците.
Не кореспондират ли тези действия и бездействия от страна на САЩ с прилагане на двойни стандарти върху различни лица за едно и също нещо?

- Би било наивно да смятаме, че САЩ (а и която да било друга външна сила) биха проявявали подобна инициатива извън собствените си интереси.  В конкретния случай, според мен, обявеното име породи разочарование и спад на общественото доверие към американските ни партньори. Но това е техен проблем.Напълно разбираемо е, че всяка чужда държава ще атакува лица и организации у нас, които не работят в полза на интересите й. Трябва да се освободим от подобни наивни очаквания и да се захванем сами да почистим държавата си от голямата корупция и злоупотребата с власт.

- Българското правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (които пък обявиха, че ГЕРБ управлява задкулисно с ДПС) сякаш непрекъснато инициира скандали и кризи във всички сфери на обществено-политическия, социално-икономическия, културния, здравния и образователния живот в България. Вие, като председател на Стратегическия съвет при президента, допускате ли да се стигне до служебен кабинет и готова ли е Президентската институция за това предизвикателство? Задавам Ви този въпрос, като отчитам обществените нагласи и безпокойство на гражданите, които с право изпитват страх – да не оглави служебния кабинет премиер като Огнян Герджиков.

- Смятам, че правителствена и парламентарна криза могат да настъпят във всеки момент, независимо от желанието да се запази властта. Управлението е крайно нестабилно, защото е неефективно – не само не решава проблемите на хората, а създава нови и нови такива. Начинът на управление дава христоматийни примери за неспазване на принципите на доброто управление – липса на откритост, на обоснованост на решенията, отказ от отчетност и отговорност. В такава ситуация предсрочните избори са единствената конституционна, а и просто разумна опция.  Аз не мога да гадая какви ще са решенията на президента в подобна хипотетична ситуация, но съм убеден, че държавният глава е напълно наясно с работата, която трябва да извърши едно служебно правителство. Той натрупа ценен опит в много трудна политическа обстановка, а, както знаете, определено не е нерешителен или боязлив човек. Смея да допусна, че определена полза е имал и от разработките и дискусиите на Стратегическия съвет.

- Ексминистърът на МВР ген. Богомил Бонев написа в профила си във Фейсбук, че „ кабинетът Борисов е сключил договор с Фейсбук за допускане на платформата в България. Държави, в които има свобода на словото, не считат за нужно да го правят. Ние не сме такава. И в този договор е включен като национален администратор ДАНС. Това българското правителство е поставило като условие да има Фейсбук в България. Резултатът е тотална цензура“. В подкрепа на казаното от него е оповестеното от администратора на Фейсбук-групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“  Живко Гиргинов – че профилът му е блокиран от ДАНС, а постовете му са изтрити (виж тук).
Всички питаме – не е ли това погазване на свободата на словото срещу хората с различно от властта мнение?
В тази връзка имам още един въпрос, свързан с ДАНС, като уточнявам, че за всичко придобито като информация и извършено като действия от Държавна агенция „Национална сигурност“ по закон трябва да бъдат уведомени двама човека в държавата – премиер и президент. Уведомява ли ДАНС президента за блокираните профили във Фейсбук и подслушванията? Ако отговорът е „Да“, защо тогава президентът не е знаел, че е има СРС-та с неговия глас, а разбира за тях от изнесената в медиите информация от прокуратурата?

- По принцип цензурирането на интернет е кауза пердута. Цензурата и репресиите са възможно най-неадекватния начин за запазване на властта. Не съм информиран каква информация предоставя ДАНС на президента, тъй като нямам допуск до класифицирана информация – такъв допуск просто не е необходим за моята работа.  Както е известно, ДАНС и ДАТО се намират под личното ръководство на министър-председателя, респективно той носи лична политическа отговорност за евентуални нарушения на законността. Не бих повярвал, че ръководителите на службите биха действали на своя глава в подобна ситуация. Съгласен съм, че в посочения случай (а и в други нетолкова нашумели) има основания за съмнения дали тези служби (или отделни техни служители) не се използват за политически и лични цели. Но това също едва ли ще остане скрито задълго.

- И един последен въпрос: До кога българските данъкоплатци ще плащат охраната от НСО на олигарсите Пеевски и Доган?

- Смятам, че буквата и духът на закона за НСО трябва да се спазват стриктно, вероятно следва да се прецизират критериите и процедурите за определяне на охраняемите лица извън изрично посочените. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.