Неродената партия на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" отново ще трябва да участва в изборите с чужд мандат, поради изискване в разпоредбите на Изборния кодекс, което повелява политическите партии да бъдат съдебно регистрирани 45 дни преди деня на вота, защото такъв е срокът за подаване на заявление в ЦИК

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще предложи на "Продължаваме промяната" да се явят с общи депутатски листи на предстоящите предсрочни избори през октомври. Този ход е логичен, защото възможността ДБ да бъде част от следващия парламент е не минимална, а изобщо несъществува. Илиян Василев съветва ПП да приеме предложение на ДБ, а "Ние Идваме" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов пискаха да се явят заедно с ПП и ДБ. А според проф. Евгений Дайнов формацията на Стефан Янев няма да влезе в следващия парламент.

"Искам да видя предизборна коалиция "Дай Промяната". Да видя как се избиват за избираемо място в листите и целия арсенал от гнусни номерца, които ще си спретнат. Зрелищета ще си заслужава" - коментира във Фейсбук Даниел Божилов.
Отиваме на избори, ще предложим на ПП да се явим заедно

"Процедурата по третия мандат приключи. Отиваме на избори и това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, неадекватност и тежка безотговорност.” Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като стана ясно, че БСП ще върнат неизпълнен третия мандат на президента в четвъртък. Той определи като логичен ход възможността за общо явяване на изборите с "Продължаваме промяната". И добави, че ще направят такова предложение, като уточни, че така ще избегнат разделение на електората. Иванов отрече вече да са водени предизборни разговори.

Ако изборите са на 2 октомври, то самостоятелно явяване на "Продължаваме промяната" на предсрочни избори е почти изключено

Според информация на "Дневник" заседанието в Софийския градски съд за регистрацията на "Продължаваме промяната" е насрочено за 5 август. Според закона за политическите партии (чл. 16) след това съдът има две седмици да се произнесе по молбата за регистрация. Това означава, че най-късно на 19 август ще е известно дали "Продължаваме промяната" вече формално е партия.

Ако изборите са на 2 октомври, то самостоятелно явяване на "Продължаваме промяната" на предсрочни избори е почти изключено. Причината е, че според Изборния кодекс участващите партии, трябва да подадат заявление за това не по-късно от 45 дни преди деня на вота.

За избори на 2 октомври партиите трябва да подадат заявления за участие най-късно на 18 август. А към него се изискват още документи, изготвянето на които отнема време - сред тях са списък с имената и подписите на поне 2500 избиратели, които ги подкрепят, както и удостоверение от Сметната палата за финансови отчети от датата на съдебната регистрация.

За "Продължаваме промяната" това ще означава, че отново трябва да използва регистрацията на друга партия.

"Ние идваме" искат общо явяване на изборите като Антикорупционна коалиция

Антикорупционна коалиция предлагат движение "Ние идваме", да се създаде за общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Ще предложим общо явяване на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, като естествено продължение на усилията на гражданите, които свалиха режима на Борисов", се казва в съобщение на движението до медиите.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.