Кой очерня България - хората, които се грижат за фасадата на "всичко ни е наред" или хора, като мен, които на грозното казват грозно, на болката казват болка, на насилието насилие? В момента, в който бе извършено и изнесено като новина убийството на Виктория Маринова - всичко в изреченото за България, което световните медии и политици казаха, беше вярно и оправдано - убийство, на журналист, в България...

Вчера мълчах, защото изпращахме Виктория. Макар и от дистанция. Замълчах и за всичко грозно, което се случи този ден - в последния миг от земния път на това красиво момиче. Но ми писна да се съобразявам с лишени от елементарна човечност властимащи и примыкнувшите към тях - които за моя изненада се оказаха доста хора. 
Разликата между властимащите и хора като мен е моралът, възпитанието и човешките ценности. Не е защото съм някакъв или всякакъв - ляв, десен, либерал, консерватор, соросоид, националист или жадуващ да седне на нечий властови стол. Разломът е на базисно ниво - ние все още усещаме, пука ни, не сме анестезирани от медии и от корист за власт и имане, не викаме "осанна" на всичко, което е с адрес "Дондуков" 1 или "Дондуков" 2. Те дори не разбират, че може да има хора, които да не смятат високите им постове като универсална ценност или житейска цел.

Да се върнем към основите. 

Спомняте ли си кога Борисов поднесе за пръв път съболезнования към семейството? Чак когато се яви на пресконференцията в МС с разкрит "виновник" - пет дни след деня, в която всички нормални премиери, президенти или лидери в света биха го направили. Ако не знаете, съболезнованията се изказват при узнаване на първата новина. Това е стандартът и моралната норма. А първите изяви на властимащите беше да натъртят, че убийството няма нищо общо с работата й. Те спасяваха кожата си, прегазвайки другата, човешката страна.

И вярвайте ми, ако бях видял нормална загриженост и състрадание, заедно с нормалната реакция - да оставим хората да работят - всички версии са възможни, щях да бъда много по-снизходителен. 

Могат да отидат на църква, да запалят една свещ и да осъзнаят, че те като властници, които решават човешки съдби, насочват ресурсите на държавата в една или друга посока, са съотговорни за случилото се. Както съм и аз и вие, защото ги избираме, защото сме се примирили с това да не се правят реформи, да има ТЯХНА и наша сигурност, те да има огромно количество бодигардове, а ние да сме изложени на улицата на всяка прищевка на психопати, луди и поръчки на тези, които ни смятат за неудобни.

Винаги може да се намери или управлява един психопат, за да свърши добра работа. Нали?

Чуйте му изявите от вчера, за да разберете тоталното отсъствие на съчувствие, на нормална човешка емпатия, защото е обръгнал от кризи и компромиси след толкова години власт. 

В деня, в който трябваше да мълчи и да се покая, той говореше егоистично за неговата си обида /което е гротеска на фона на трагедията/ и да настоява, че това не било политическо убийство?! С тази своя арогантност той предпоставяше работата на разследващите, защото кажете какво ще случи с него, ако утре се окаже, че има съучастници и има подбудители? Защото няма граници на психопатологията.

Когнитивен дисонанс - класика. Той отказва да види средата, такава каква е.

Разбирате ли каква ценностна пропаст има между нормалността и това което ни се поднася?

Слава богу и в ГЕРБ има нормални хора. Бившият министър Радев каза нормални, човешки думи за професионалист - не бързайте, на този етап още много неща не се знаят. 
С една дума - на този етап дори всемогъщият премиер не може да твърди нищо като единствена и абсолютна истина!!

Още веднъж бавно, по темата "очерняне", защото това е някакъв театър на абсурда.

В момента, в който бе извършено и изнесено като новина убийството на Виктория Маринова - всичко в изреченото за България, което световните медии и политици казаха, беше вярно и оправдано - убийство, на журналист, в България, като последното й предаване е за разкриването на най-голямата корупционна схема с евросредства, за милиони, което само по себе си дава мотив и - ДА!, това беше третото убийство на журналист в ЕС. Единственото, за което настояваха западните ни партньори, е полицията бързо да си свърши работата.

Кое от това е укоримо и осъдително, да не говорим "очерняне"?

Но Борисов със селските си тарикатлъци вместо да отговаря за това - защо у нас няма нито политики, не ратифицира Истанбулската конвенция /тук и критиците му от БСП трябва да млъкнат/, но което е по-лошо - няма политическа решимост да се справи с насилието над жени, прехвърли и вашето и общественото внимание върху обидата и очернянето на България. 

От него научихме, че всичко с медиите и свободата на словото у нас е наред. Да се чудиш - дали живеем в една и съща България. Няма Пеевски, няма тотален контрол върху централните електронни медии и от сутрин до вечер слушате само едната, политкоректната гледна точка.

Уж журналисти, а дума на обелват за работата на убитата, ако не като причина за смъртта, то като уважение към нея, към избора й като личност. Ако щете като елементарна професионална солидарност. Вижте сутрешните блокове на БНТ, на БТВ и на Нова - кой отдаде дължимото на нейната работа? 
Вие знаете за Виктория, а за колко други убийства, маскирани като битови произшествия, не знаете? Защото не са в полицейската статистика. Удобно.
Вчера бяха изнесени данни за 20 други Виктории. Или и това е очерняне на България?
Колко са неразкритите убийства, колко са убийствата в които се намери удобен виновник - ром, клошар, психопат? Или и това не знаете?
За това е отговорна властта и съотговорни сме всички ние - че не питаме, че не упражняване натиск, че не сваляме правителства и прокурори, които не си вършат работата и правят възможно прикриването и толерирането на тези убийства.

Има два типа реакции при научаването на новината за убийството Виктория. Единият е, ако вярваш на институциите - облягаш се удобно на стола или дивана и чакаш да ти кажат версията, която ще те задоволи с бързо обяснение, за да престанеш да се тревожиш, да задаваш неудобни въпроси за по-дълбоките причини и т.н. И така до следващата Виктория, до следващато облягане на дивана и следващото "разкритие". Ако не вярваш на институции - частично или напълно - и за да няма повече Виктории /т.е.-  да намериш системността в проблема/ започваш да питаш, да претегляш всичко което ти се поднася през призмата на здравословния скепсис, търсиш проактивно отношение, за да не допуснеш да ти подхвърлят частична или подменена истина. Или си мислите, че не са способни на това? Смятайте, че ако ДНК  "доказателствата" са само добити у нас, вероятността от творчески интерпретации никак не е за подценяване.
За това искаш ПРОМЯНА. 

Моето недоверие не е спонтанно и изключително само по казуса с убийството на тази млада жена. Говоря за манталитет и за арогантност на властта - защото това са същите хора, които не разследват и ви лъжат в очите нагло, че с 3500 лева можеш да си купиш активи за 200 милиона и че всичко е ОК. Същите, които допускат и пазят схеми за разграбване на еврофондове като "Джи Пи груп /не са само те/ или се правят на ударени, че е нормално за една "дупка" във Варна да платиш 43 милиона грешни народни пари. 

Сумати и психоаналитици и психолози се изредиха да правят психопрофил на потенциалния убиец, но по-важния психопрофил на властимащия е много по-стряскащ. 

Няма престъпление, което тези хора да не могат на извършат, за да запазят властта и заграбеното. И това също е патология на властта, която поразява масово.

В деня, в който премиерът трябваше да замълчи, да изпрати обичайното за всеки послание - че се моли за душата на Виктория, че е с близките й, че съприживява - единственото, което направи, е да политизира смъртта - като не пропусна да защити властта си с тезата за липса на връзка с работата. А там в Русе я изпращаха, въздухът беше пълен със сълзи и болка на много хора.
И след това има наглостта да обвинява всички други, че политизират убийството!?

Слава богу, бившият съпруг на Виктория постави акцента върху работата на жената и за нуждата от промяна. Защото всичко, което властовата пропаганда направи за това време, е да принизи значението на работата й, да отнеме достойнство й, правото да се гордее със стореното, да се нарича разследваща, социална и изобщо журналист. 

Господин Максимов говори за една лоша реалност, която дава тези резултати - и кой е отговорен за това? Прочетете постовете ми и особено един от тях - как се нарича убийство, което е продукт на среда, която се определя от политици? 

Какво направи това правителство, за да обозначи проблема с насилието на жените като свръхпроблем на развитието ни и да го реши? Не като налива пари в нереформираното МВР, а като вкара в затвора насилниците, като инвестира в обществена сигурност, в насищане на информационната среда с терапия и профилактика на насилието. 
А това става, въпреки властимащите, именно благодарение на предавания като тези на Виктория, които показват грозната страна.

"Направете едно добро за непознат". Изключително силно послание.

Кой очерня България - хората, които се грижат за фасадата на "всичко ни е наред" или хора, като мен, които на грозното казват грозно, на болката казват болка, на насилието насилие? За да няма други Виктории.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.