Президентът Румен Радев опроверга днес информацията, че ще участва с премиера Кирил Петков на предстояща съвместна среща в Париж с президента Макрон по темата РСМ. Радев заяви, че не е инициатор на такава среща през юни, а също така, че тя е безпредметна, защото на този етап напредък по темата РСМ няма.

Вчера БГНЕС написа, че "в най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС". Медията се позова на информация от участници в последния коалиционен съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май. Твърдят, че "източниците ни са от различни политически формации и всеки един от тях поотделно потвърди информацията, която съобщаваме".

Днес държавният глава, в отговор на журналистически въпроси по тази тема, заяви:

"По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък и затова няма условия за моя визита в Париж за обсъждане на европейската перспектива на Република Северна Македония. Оценявам ангажираността и усилията на европейските ни партньори, но искам да видя реални резултати в диалога с югозападната ни съседка. Последната инстанция, независимо от въпроса, винаги е народът, а не парламентът, каквото убеждение има българският приемиер. Конституционните механизми за това са ясни. Следя внимателно позициите на партиите по темата, както го правят и всички българи."

Радев коментира и стартиралият план за приемане на еврото в България:

"Решението за приемането на еврото у нас не трябва да предхожда задълбочения анализ и оценката на риска. Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел, заложена в договора ни за членство, но е нужно заедно с плана за въвеждане на еврото да има и план за неутрализация на потенциални негативни последствия, повишаване на доходите и укрепване на конкурентоспособността на българската икономика. Ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите."

Във връзка с бежанците от Украйна и тяхното преместване от хотелите, президентът подчерта:

"По отношение на бежанците от Украйна е необходима внимателна и постоянна като ангажимент политика. В началото на кризата основният приоритет беше интеграцията на тези хора. А сега го задраскваме, при положение, че има остър недостиг на квалифицирани специалисти у нас, като лекари, медицински сестри и инженери. Всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции и ако искат подкрепата на българската държава, трябва да уважават нейните решения."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.