От Брюсел пристигна неприятна новина - финансирането на българския План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалено с 578 млн. евро (малко над 1.13 млрд лева), съобщава "Сега".

Причината за орязването е, че българската икономика се развива по-добре от очакваното и страната няма нужда от толкова голяма безвъзмездна подкрепа. Така предвидената първоначално сума от 6,27 млрд. евро за изпълнение на важни проекти ще бъде свита до 5.69 млрд. евро. 

Страната ни до момента не е получила и 1 евро по прословутия план, защото съгласуването му много се забави, докато други държави вече са взели авансите си и изпълняват проекти. 

"Орязването" на безвъзмездното финансиране от ЕС означава, че България ще трябва да потърси други източници за някои от проектите, включени в плана - или пари от държавния бюджет, или частно съфинансиране.  По принцип има и възможност страната ни да се възползва от заемната част на европейския механизъм за възстановяване - по него тя има "квота" до 4.5 млрд. евро. Но за да получи достъп до тези заемни средства, правителството (което и да е то) ще трябва да поработи допълнително върху плана, като изпрати корекциите за одобрение от на Европейската комисия. Срокът за представяне на промените е до август 2023 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.