Номинираният от властта за шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров е определен от БСП като  "силна кандидатура", а ДПС го издигна до "национално богатство"

От уж опозиционната парламентарно представена партия БСП критикуваха ГЕРБ, че не са издигнали втора кандидатура за главен прокурор на България. Опорката се подсилваше от факта, че левите нямат такива законови правомощия, но законът е регламентирал, че управляващите, чрез министъра на правосъдието, могат да посочат втори човек за първи обвинител на държавата. Въпреки това критики от БСП, относно професионалните качества на Иван Гешев, не се чуха, което предполага, че тази кандидатура е договорена и с тях.

Не случайно депутатът от ДПС и виден олигарх Делян Пеевски беше толкова активен в началото на парламентарния сезон в народното събрание, където по принцип почти не се появява - я има, я няма 3-4 пъти за четири години.
Тази есен ВСС избираше главен прокурор и Пеевски често беше засичан в кулоарите на парламента. Без съмнение това корпулентно присъствие е било налично, за да респектира политическите сили и да получи от тях одобрението за Иван Гешев, като се застрахова от излишни парламентарни скандали и беседи по избора му. Но още по-важното - да се увери, че посочените от БСП членове на ВСС няма да извъртят номер и задружно ще гласуват за Иван Гешев. Така и се случи.

Относно номинирането на кандидати за председател на КПКОНПИ, законът позволява такива да бъдат издигнати от ПГ на партиите. ГЕРБ и "Обединени патриоти" посочиха за нов главен конпир Сотир Цацаров, а "Воля" - депутата си Стефан Найденов. В картинката отсъстват ДПС и БСП. Докато за ДПС е ясно, че техният човек е Сотир Цацаров, а втората кандидатура е проформа - за да не се повтори казусът "единствен кандидат", както се получи при Иван Геше, то БСП не само не издигнаха друга кандидатура за шеф на Антикорупционната комисия, но припознаха Сотир Цацаров и като "техен човек" за този пост.

"Безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим от управляващите", каза депутата на БСП Драгомир Стойнев пред bTV. Той уточни, че "социалистите не са издигнали свой кандидат, защото той не би имал шанс" при гласуването.
Смехотворно оправдание, като се има предвид, че по тази логика БСП не трябва да прави и законодателни предложения, защото и те нямат шанс при гласуване в парламента.

Попитан за номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича, за шеф на антикорупционното звено, лидерът на най-голямата партия в българския парламент ГЕРБ Бойко Борисов отговори: „Това е работа на парламентарните групи и на парламента. Аз много рядко разделям работата на парламента, кабинета и институциите.“

Ето как бившият послник в Русия и политически анализатор Илиян Василев коментира изказванията на премиера на ГЕРБ Борисов и депутата на БСП Драгомир Стойнев, относно номинацията на Сотир Цацров за главен конпир:

"Е, сега мога да го кажа с пълна съвест: Драго Стойнев е човекът на Пеевски в ИБ на БСП. В това ИБ има 3-4, върху които Нинова има някакво влияние. Всичко друго е кланово отговорно, има си олигарх, който го храни. Ето това е Парламент по модела Решетников, вече Цацаров. Честито!
Това е новият Борисов - гледа в очите и ви лъже безогледно. Сякаш Дариткова, която е никоя в партията, ще посмее да направи стъпчица без разрешението и указания на Борисов. И ДПС също сега ще играят театър, че Цацаров не е тяхна кандидатура. Той и Пеевски отново не е в България. И сал един Ревизоро, като блуждаещ атом, лъсва на преден план като предложил Цацаров.
И корабчето плува ли плува..

Затова ви казах, че арогантността у нас вече няма горна граница. Тъкмо мислиш, че като хора всички се обединяваме от някакви общи разбирания за добро и зло, и се появява на сцената националното богатство Цацаров.
Но в едно е прав Борисов - по начина, по който се развиват нещата, Пеевски ще премине направо към контрол на парламентаната му група. С негово съгласие.
Въпросът е тези депутати нямат ли поне елементарно чувство на приличие?"

 Все по-осезаемо се усеща, че по едни от най-важните за България и българските граждани въпроси - като кой ще бъде главен прокурор и председател на КПКОНПИ, между ГЕРБ, БСП и ДПС има единомислие и консенсус, което автоматично обезсилва функцията на БСП като опозиция в парламента, а от там и предопределя невъзможността й да спечели парламентарни избори. Независимо дали ще са редовни или предсрочни.

Силите на Статуквото в БСП, определили й роля на "опозиция" и "плашилото Комунизъм", за да се гласува за "десните" ГЕРБ (които винаги управляват с ДПС), са непреодолими за "реформаторското крило" в социалистическата партия и го демонстрираха както с избора на Иван Гешев за главен прокурор, така и с липсата на алтернативна на Сотир Цацаров кандидатура за председател на КПКОНПИ, каквато от БСП не издигнаха.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.