Тържествената церемония събра в Бургас младежи от пет страни и посланици на четири държави

На изключително тържествена церемония по награждаването, изпълнена с много емоции и вълнения, на 24 юни 2021 г. Център „Алеф” връчи наградите на победителите в Осмия младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Международният характер на конкурса и впечатляващият мащаб на надпреварата привлякоха в Международния конгресен център – Бургас младежи от 5 страни, посланици на четири държави, учители, ученици, общественици. Сред специалните гости на събитието бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел у нас,  Н.Пр. Кристоф Айххорн – посланик на Федерална Република Германия, Н. Пр. Мануел Корчек – посланик на Словашката република и Анджей Мойковски – първи съветник в Посолството на Полша и директор на Полския институт в София, областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, председателят на общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности” в Министерството на културата, Явор Койнаков – Старши експерт „Координация на международни културни проекти” в  Държавния културен институт към министъра на външните работи, поетът и почетен гражданин на Бургас Недялко Йорданов и др.

В осмото издание на конкурса на тема „Ще ви разкажа за своя спасител” със свои разкази се включиха 180 младежи от България, Израел, Словакия, Полша и Германия. Конкурсът се проведе в две категории  и творбите бяха оценявани от две комисии – за „Чуждестранни автори” и за „Български автори”. Общо 30 номинирани от журито младежи – 10 чуждестранни участници в конкурса и 20 млади литературни дарования от България присъстваха на церемонията. От тях бяха излъчени победителите. Творбите на авторите от България оцени компетентно жури в състав: Радостина Николова,старши експерт в МОН ; Георги Бърдаров, писател,  специалист по етно религиозни конфликти; Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг;  Асен Йорданов – журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг; Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф” и основател на конкурса.

Разказите в категория „Чуждестранни автори” бяха оценени от международно жури в състав: Павол Ранков – писател, Словакия; Николай Фенерски, писател и преводач от словашки; Веред Елрон – културно аташе в Посолство на Израел в България; Дорота Фатер, директор на полското училище към Посолството на Полша в България.

Голямата награда в категория „Български автори” получи Снежана Костадинова, ученичка от Гоце Делчев. Наградата връчи кметът на Бургас Димитър Николов с думите: „Този конкурс е важен за нашия град, но е важен и за участниците в него. Той е символ на възпитание и образование. Благодаря на учителите, които стимулират учениците си да творят, благодаря и на Министерството на образованието за това, че реши сборниците с ученически творби да бъдат учебно помагало. Всички те помогнаха на конкурса да израсне. Сега, след осем години, на мястото откъдето преди близо 80 години са отпътували  спасените евреи, ние  поставяме финал на поредното издание на конкурса и се подготвяме за следващото”

 

Второ място в същата категория бе отсъдено на Елица Георгиева от Бургас. „Впечатлен съм от мъдростта, изречена от младите участници в конкурса. Това ме прави оптимист за бъдещето”, каза при връчването на наградата Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел у нас.

 

Третата награда връчи посланикът на Словашката република Н. Пр. Мануел Корчек. Наградата бе присъдена на Велислава Щерева от Русе. „Благодаря на всички млади участници в конкурса за това, че откликват на посланието „да помним”. Така вие укрепвате вярата и надеждата, че Холокоста няма да се повтори отново”, обърна се словашкият посланик към присъстващите.

Първа награда в категория „Чуждестранни автори” завоюва Омер Моледано от Израел. Наградата връчи посланикът на Федерална Република Германия  Н. Пр. Кристоф Айххорн . „Тази вечер ни събира нашата всеотдайност, базирана на спомените. Ние заедно трябва да научим урока от „бездната” на 20 век и заедно да се изправим срещу всяка форма на дискриминация спрямо други човешки същества”, каза в приветственото си слово посланик Айххорн.

Анджей Мойковски – първи съветник в Посолството на Полша и директор на Полския институт в София връчи втората награда в тази категория на Доминика Пашутхова от Словакия, с думите:”Тази инициатива ни помага да се огледаме в бъдещето. Това е особено важно сега, когато в социалните мрежи все по-често надигат глас нетолерантността, ксенофобията и антисиметизма. Със своите творби младите участници в конкурса открито се противопоставят на всичко това”.

Трета награда получи Пьотр Степулак от Полша. Наградата връчи Асен Йорданов, поет, директор на сайта „Биволъ” и член на журито. Той поздрави носителя на наградата и всички участници в конкурса: „Присъствам в този конкурс от първия миг на създаването му и се радвам, че неговото послание вече се разпространява по света. Защото то отговаря на въпроса за смисъла на нашия живот, за начинът, по който човек може да преодолее своя егоизъм и комформизъм, за да достигне до висшата ценност –  да спаси човешки живот.”

Всички номинирани участници получиха поощрителни награди, грамоти,  книги.

Отличените разкази ще бъдат издадени в сборник – четвърто по ред книжно издание на Център „Алеф”,  събиращо творбите на младите автори – участници в конкурса.

„Чрез този своеобразен мост между миналото и бъдещето искаме да дадем пример за достойно човешко поведение. Защото това е смисълът на нашия конкурс, той е посветен на паметта и на живота. Тази вечер сред нас има наследници на спасени евреи и наследници на техните спасители. Техните постъпки са вдъхновили младежите да изучат историята им и да я притворят в художествени разкази. Броят на участниците в конкурса, който с всяка година нараства, ме уверява, че има смисъл в това което правим. Защото от тези млади хора зависи бъдещето”, обърна се към присъстващите Алберта Алкалай – основател на конкурса и председател на Център „Алеф”.

Наградите са признание за знания и положени усилия, те мотивират стремеж към бъдещи успехи. Участието в конкурса обаче е желание за творчество, за придобиване на нови знания и завяване на гражданска позиция. Затова победители в Осмия литературен конкурс на „Алеф” са всички 180 младежи, изпратили свои разкази за най- мрачните години от човешката история – Холокоста, за съдбата  на преследваните и на хората, които са им помогнали да оцелеят.

„Темата „Ще ви разкажа за своя спасител”  провокира творчеството в децата. И това не е случайно. Те съзнават, че нашето най-голямо национално богатство е невероятният жест да рискуваш живота, бъдещето и спокойствието си, за да спасиш друго човешко същество. Да  кажеш – не, аз съм с тези хора, защото съм човек! Начинът, по който са били спасени българските евреи от депортация продължава да се изяснява, непрекъснато излизат още данни. И всичко това днес младите хора доброволно събират в своя ум, със своята душа и пишат разкази. Това прави този конкурс е много силен. Трудно е да събудиш писателя в себе си, затова се опитваме да помогнем, да насочим младежите. Но те имат стремежи към знание и творчество, затова конкурсът  преуспява. Аз мисля, че след като излезе извън границите на България, той има много голямо бъдеще.”, обобщи членът на журито Румен Леонидов.

В осмото издание на конкурса младежите казваха „Не” на насилието и „Да” на хуманността и съпричастието. Това пролича и от видео посланията, които те изпратиха и които бяха излъчени по време на церемонията. Водещите Алберта Алкалай и Луиза Славкова разиграха диалози – откъси от конкурсните разкази, с което доказаха несъмнения литературен талант и гражданската позиция на участниците. В залата, като поздрав към всички присъстващи, прозвучаха изпълненията на младите солистки на  хор „Милка Стоева” Александра Иванова и Мия Калоянова.

За литературна надпревара на „Алеф” 2021 година е от особено значение. Конкурсът за първи път е международен и това му дава възможност да се превърне в световна трибуна за популяризиране на българския феномен на спасение на евреите през Холокоста и за създаване на трайни ценности сред младите хора.

„На всички участници пожелавам да продължават да развиват таланта си на майстори на думите и да не забравят, че понякога един добър текст може да спаси много човешки души”, пише в поздравителния си адрес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Поздравителни адреси изпратиха още от Дирекция „Права на човека” към Министерството на външните работи и Виктор Меламед, директор на офиса на Американския еврейски комитет за България.

За номинираните участници в конкурса пребиваването в Бургас се превръща в истинско преживяване. Те ще останат в морския град още един ден, когато ще посетят о-в Света Анастасия и Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, където ще разгледа изложбата „Израелски открития, променили света”, ще присъстват на разговор с писателя и член на журито Георги Бърдаров, ще гледат премиерата на филма „Семейството на Ники”.

Конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и със специалното съдействие на Община Бургас. Спомоществователи са  Министерството на образованието и науката, Посолството на Държавата Израел, Посолството на Словакия, Полски институт в София, Клиника „Ню Лайф” , Триа Сити Център, Булгариен Директ Райзен, БМФ Порт Бургас, Международен конгресен център.

Вълнуващи преживявания за лауреатите на Осмия литературен младежки конкурс на „Алеф”

За номинираните участници в конкурса  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” церемонията по награждаването бе вълнуващо преживяване, изпълнено с много емоции, нови познания и впечатления. Тридесет младежи от България, Израел, Полша, Словения и Германия, чиито разкази бяха отличени от журито, посетиха Бургас по покана на организаторите от Център „Алеф”. За тях церемонията по награждаването, придружена с множество съпътстващи събития,  продължи два дни.

Ден след награждаването, на 25 юни 2021 г., младежите посетиха паметната плоча, отбелязваща отпътуването на спасени от Холокоста български и румънски евреи към обетованата  земя. Заедно с посланика на Израел Н. Пр. Йорам Елрон те положиха цветя пред плочата и отдадоха почит на спасените и техните спасители. Паметта за доброто у хората, последвало страшните години на войната, и желанието то да се пренесе през поколенията е провокирало изграждането на тази плоча, отбеляза посланик Елрон.

Плочата се намира  на входа на Морска гара – Бургас, до 

единствената съхранена автентична сграда от изграждането на бургаското пристанище преди 120 години – кулата на фаропазача. Историята на нейното изграждане разказа на младежите Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”. Инициативата за поставянето й е на израелските граждани Зеавит Блуменфелд  и д-р Натан Барух – наследници на румънски евреи. Техните предци са преминали през България и са били задържани в британските военни лагери в Кипър, където до 1949 г. са пребивавали около 53 000 техни сънародници – нелегални емигранти от цяла Европа. От емоционалните разкази на родителите си знаят за малкия български пристанищен град и за сърдечните му жители, които са срещнали по дългия път към обетованата земя.

По-късно в същия ден младежите имаха истинско морско преживяване – посетиха единствения обитаем български черноморски остров –  Света Анастасия. Запознаха се с легендарна история на острова, посетиха манастирския комплекс и музея, радваха се на причудливите скали и лазурното море и като истински островитяни опитаха от вкусните морски деликатеси.

Следобедът бе посветен на нави познания. Бъдещите писатели посетиха Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където бяха съсредоточени част от инициативите, съпътстващи пребиваването им в Бургас. Там е подредена изложбата „Израелски открития, променили света”. 51 пана запознават зрителите с  удивителните постижения на израелската наука и въздействието им върху човечеството, представят учените, които стоят зад тези иновации.

В библиотеката младежите се срещнаха и разговаряха и с писателя Георги Бърдаров, член на журито на конкурса. Той представи книгата си „Absolvo te”, в която се преплитат две истории, свързани с Холокоста и чиято основна тема е прошката. Писателят сподели своя вътрешен подтик да напише този роман и отговори на въпроси за начина, по която разказът в едно литературно произведение може да стане жив и плътен.

Темата за ужасите на войната и Холокоста бе продължена и в представянето на словашкия документален филм „Семейството на Н

ики” на режисьорите Матей Минач и Патрик Паш – впечатляващата и малко позната история за британеца сър Николас Уинтън, който организира спасяването на 669 чешки и словашки деца непосредствено преди избухването на Втората световна война.

Изпълнени с много впечатления и вълнения, дните в Бургас ще оставят трайни спомени сред младите литературни дарования – участници в осмото издание на международния младежки конкурс на „Алеф”.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.