Кристиян Бойков и търговският директор на компанията, за която той е работил, Георги Янков са обвинени в тероризъм заради хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП). Това потвърди за БТА единият от техните адвокати Георги Стефанов. Търговският директор на фирмата Георги Янков е освободен под парична гаранция. 

Преди дни задържаният за източването и публикуването онлайн на базата данни на НАП Кристиян Бойков беше освободен с мярка подписка. Вчера след акция на ГДБОП във фирмата, в която работи, за разпит беше отведен и самият Янков. Собственикът на фирмата в момента се намира в чужбина.

Прокуратурата обяви още, че при разкриптирането на компютъра на Бойков са били открити и файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че според разследващите заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител.

Междувременно Националната агенция за приходите все още не е качила приложението, чрез което всеки да може да провери, кои от личните му данни са изтекли при хакерската атака. По предварителен план това трябваше да стане в понеделник.

В същото време по-рано днес стана ясно, че след хакерската атака срещу базата данни на НАП най-много информация е разкрита за 189 души. Те ще трябва да сменят личните си карти, препоръчаха от приходната администрация и уточниха, че ще се свържат лично със засегнатите лица, пише Investor.bg.

Това предупреждение е в противоречие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов в „Панорама“ на БНТ, който обяви, че не се налага промяна на личните карти заради възможна злоупотреба с личните данни.

"От "Кристиян Бойков е вълшебник"  до "Кристиян Бойков е терорист" - така бившият народен представител Стела Банкова коментира случващото се.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов оприличи и Кристиян Борисов на "вълшебник" и призова службите да го поканят да работи за държавата.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.