Подхвърлянето на наркотици не струва много, защото полицията знае, че вероятно те ще бъдат подкрепени от съда. Традиционно съдиите вярват в тезата на полицията: ако у задържаният са намерени наркотиците, тогава те му принадлежат. Ако сте били насадени с наркотици, вашата задача е да направите всичко, за да улесните нещата за себе си по-късно. В повечето случаи можете да разчитате само на себе си, така че е важно да знаете как да действате.

Meduza.io публикува указанията на адвокат Максим Никонов.

Помнете какво да не правите

Никога не правете самопризнание

Първите показания са най-важните, тъй като именно на тях съдията ще разчита. Дори доказателствата, които ще дадете в съда, вълнуват съдията по-малко. Затова е важно веднага да отречете вината. След признаването дори Европейският съд по правата на човека може да не ви повярва.

Важно е да разберете: ако признаете, че наркотиците са ваши, почти нямате шанс за оправдателна присъда. Не се връзвайте на обещания на оперативни лица, които често убеждават да си признаете в замяна на снизходителна присъда или мярка подписка вместо задържане. На полицията не може да се вярва: основната задача на оперативните лица е да постигнат признание. Те нямат никаква цел да ви помогнат.

Не вадете нищо от джобовете или чантите сами

Нека ченгетата сами да се справят. За вас е важно да не оставяте пръстовите си отпечатъци и следи от пот върху това, което са ви подхвърлили.

Не отказвайте да подписвате протоколи

Няма смисъл. Напротив, има смисъл да се записват всички нарушения в него. Протоколът е основният документ, в който можете да посочите това.

Не оставяйте без надзор личните си неща

Ако сте били манипулирани с вашите неща, запишете това подробно в протоколите.

Помнете какво да правите

Веднага поискайте адвокат

Веднага ще ви бъде назначен адвокат: няма значение дали са ви задържали на улицата или са дошли да ви обискират. Полицията често лъже, че засега можете да се справите без адвокат. Това не е така. Конституционният съд на Русия през 2000 г. ясно каза: човек има право на адвокат веднага щом свободата му е ограничена. Ако ви е отказан адвокат, не забравяйте да напишете за това в протокола.

Не забравяйте, че служебно назначения адвокат често няма да бъде ваш съюзник, но може да работи в полза на разследването, така че е по-добре да намерите своя адвокат предварително. Телефонът му в идеалния случай трябва да се знае наизуст.

Коментар на Bulgariaanalytica.org:

Решихме да публикуваме тези ценни съвети на адвокат Никонов от Москва, защото те са напълно приложими и към днешната българска действителност. Особено в контекста на казусите Иванчева и ТАД груп.

Ако не запомните всичко, то поне основното. Дали става въпрос за наркотици, за пари или за документи – нещата са идентични.

Съветите са още по ценни в контекста на перспективата за избор на главен прокурор.

Нека български адвокати допълнят или изменят този наръчник за действие, ако сметнат за нужно.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.