"Жалон!
Дали случайно Президентът се налага да припомня непрекъснато изконната общонационално приета позиция на България, спрямо РСМ!?
Явно се налага някому да се дава често знак, за да не залитне безотговорно в бездната на проиграване на българските, пред нечии чужди интереси!
Добре е, че имаме един твърд коректив в лицето на Радев."

Това написа на страницата си във Фейсбук сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Повод за коментара е принципната, последователна и устойчива във времето позиция на държавния глава на Република България Румен Радев, който днес отново подчерта, че пътят на Република Северна Македония за Европейския съюз минава през "вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ, наравно с другите части от народи".

Президентът Радев припомня, че това е "задължително условие за даване на съгласие от страна на България за начало на преговорите за членство на югозападната ни съседка в ЕС".

Радев допълва:

"Държа на това, както и преди началото на преговорите да има ясни гаранции за защита на българското културно-историческо наследство в РСМ. Преди да отворим вратата за начало на преговорите следва да видим и ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата.
Стремежът на македонските българи да бъдат пълноправни и пълноценни граждани на своята страна Република Северна Македония трябва да бъде подкрепен. Само така нашите сънародници могат да бъдат напълно интегрирани в обществено-икономическия живот, да имат място в квотното представителство в администрацията на страната и да станат видими в нейния правен мир, защото в момента те са невидими там. Наш дълг на Република България е да помогнем това да се промени.
Наред с амбициозните календарни графици за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, транспорта, инвестициите, образованието и културата, трябва да има и ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми. За това настоявам и пред двете правителства. Загърбването на тези проблеми ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което България не желае.
Пътят към членството на РСМ в ЕС следва да се основава на зачитане на човешките права, на покриване на Копенхагенските критерии, на изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало. Децата на нашите сънародници в РСМ не трябва да се срамуват да се нарекат българи, заради това, което четат в учебниците и заради плочите, които виждат на входа на своите училища. Категорично трябва да бъде сложен край на този процес на насаждане на омраза към българите и България."

По-рано днес президентът Румен Радев се срещна с представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.