Отидох на кръглата маса за представяне на „новия“ здравен модел на Кирил Ананиев. За здравния модел не чух нищо. Ананиев като бюджетар се опита да сджурка едни числа – оказаха се грешни. Твърди, че с едни около 700 – 800 млн. лв. събрани от допълнителна задължителна здравна застраховка ще покрие частните плащания в системата в размер на над 3 млрд. лв. Оказа се, обаче, че това е по-малкия парадокс, сподели впечатленията си от срещата ексздравният министър д-р Илко Семерджиев, който е и един от създателите на НЗОК.

Илко Семерджиев обяснява още, че в "презентацията си Ананиев заяви, че нерегламентираните частни плащания са по 650 лв. на човек за болнична помощ годишно, за извънболнична помощ по 120 лв., за лекарства по 180 лв. и за рехабилитация по 300 лв., което сумарно прави 1 250 лв. на човек годишно. За 7 млн. човека сумата става 8.750 млрд. лв. годишно, които първо се разминават драстично с другото му твърдение, че частните плащания са едва около 3 млрд. лв., а как ще ги покрие с онези фамозни 700 – 800 млн. лв., събрани от застраховките така, че хората да не доплащат нищо, вероятно ще разберем „когато му дойде времето“. За другите абсурди няма да си направя труда да пиша след като дори числата не са верни".

"Напуснах кръглата маса, за да не взема да не издържа и да се изкажа на място – после ще излезе, че саботирам „реформата“. Всъщност тя ще се спомине от самосебе си, освен ако от ГЕРБ не решат да се самоубият с „идеите“ на Ананиев", завършва д-р Семерджиев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.