„Искам да разсея една заблуда – ваксинираните не пренасят заразата. Пробивите във ваксината я пренасят“. Това заяви имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, който е началник на лаборатория по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

В интервю за Нова ТВ той беше попитан защо има случаи, в които преболедували и след това ваксинирани срещу Covid-19 също се заразяват. Кюркчиев обясни това с пробивите във ваксината, които са редки случаи, но съществуват при всеки препарат.

„Някаква част от хората се заразяват. Ваксинираните не пренасят заразата, а пробивите във ваксината я пренасят. Около 5-6% - или един на 20 ваксинирани - може съответно да бъде заразен. Това не означава тежко болен. Аз, когато съм ваксиниран, не кихам, не кашлям - няма как да пренасям заразата“, обясни той.

 

Проф. Кюркчиев заяви, че ваксинацията е най-лесният и безопасен начин за придобиване на имунитет срещу коронавируса.

„Трябва да си идиот да се поставиш под риск да прекараш Covid-19, за да имаш естествен имунитет, вместо да се ваксинираш“, каза той. „Едното нещо е в ръцете ти, другото не е и не знаеш как ще завърши“.

Кюркчиев заяви, че наличието на много антитела не е опасно, както много хора смятат. Той призова и преболедувалите да се имунизират.

„Първо трябва да уточним за кои антитела говорим. След прекарана инфекция те са много видове. Надявам се да говорим за вирус-неутрализиращите антитела. Те пречат на предаването на вируса в кръвта между клетките. Атакуват клетките, които вече са заразени”, обясни имунологът. Според него проблемът е, че няма информация за това над какво количество антителата осъществяват своите функции. 

„Три пъти съм ваксиниран и не ми е идвало да си меря антителата. Увеличението на антителата не е проблем, нека да са много. Няма данни това да е опасно. Наличието на много антитела не е свързано с претоварване на имунната система - с така наречената „цитокинова буря“. Тя е свързана с увеличения брой активирани Т-лимфоцити и макрофаги“, каза Кюркчиев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.