"Изправи се България" начело с Мая Манолова бяха тази сутрин облепиха входовете на Комисията по енергийно и водно регулиране и Топлофикация - София със стикери „НЕ ПЛАЩАЙ“ във връзка с непосилно високите сметки за вода, парно, ток, пелети, метан, бензин, дизел.

Демонстративният акт бе определен като предупреждение към държавата да поеме цялото увеличение на битовите сметки на близо 70% от българското население, които са определени като енергийно бедни според критерии в редица европейски държави, а именно, когато разходите за енергийни сметки възлизат на повече от 10 % от доходите на домакинствата. Манолова предупреди, че ако след внасяне на промените от партията на 2 октомври, същите не се случат – кампанията „Не плащай“ ще прерасне в ефективни действия и гражданско неподчинение.

Нищо от водната реформа на ГЕРБ не се е случило, единствено хората плащат по-скъпа вода. Действията бяха продължени от Четворната коалиция, която отказа да спре повишаването на цената на водата и приемането на тези бизнеспланове, които в условията на криза ще лишат български граждани от жизненоважната вода“, „Когато водата е над 5 лв. и когато населението прогресивно обеднява, то не може да си позволи да плаща тази вода“ – каза Манолова след поредно заседание на КЕВР, в което се обсъждаше повишаване цената на водата.

Припомняме, че Мая Манолова и нейната гражданска платформа Изправи се.БГ участват във всички заседания на КЕВР и единствени активно се противопоставят повишаването на цените на парното, водата, тока и газа.

Кампанията „Не плащай“ бе започната заради високите сметки на Топлофикация, но вече се простира по-широко и засяга всички повишения, вкл. и на водата, които са непосилни за по-голямата част от българския народ. Бе установено, че монополистът Топлофикация е начислил 20% ДДС вместо 9%ДДС и от партията на Мая Манолова бяха призовани хората да не плащат, докато не бъде направено преизчисление.

Това, за което ще настояваме след 2 октомври е спиране на реформата на ГЕРБ във водния сектор, която не донесе нищо добро за българските граждани. Ще настояваме за нови правила и поемане на цялото увеличение на цената на водата от държавата, а за енергийно-бедните по 3 кубика вода на човек от домакинство на цена от 2 лева.“ – подчерта Мая Манолова пред КЕВР.

В акцията по облепване на регулатора, който узаконява безобразията на ВИК дружествата, се включиха още кандидати от листата на Изправи се България като Никола Вапцаров – водач в столичния 24 МИР, инж. Георги Тонков, водач за Смолян (за където днес КЕВР дискутира повишаване цената на водата с 45%), експертът по защита на потребителите Цветанка Илиева и други.

„Очакваме и прокуратурата, която отнесе в съда увеличението с 58% на водата в Бургас да доведе до образуване на дело и отмяна на това решение. Ще натискаме всяко едно ВИК дружество да не се възползва от решенията на КЕВР за драстично повишаване цената на водата“ – така представи лидерът на ПП Изправи се България един от основните приоритети на формацията за работата си в следващия парламент – близо до проблемите на обикновения българин и непрекъсната борба с всяка несправедливост и нарушение.

Веднага след предупредителната акция пред входа на КЕВР, екипът и лидерът на Изправи се България се отправиха към столичната Топлофикация, където същото облепиха със стикери „Не плащай“ входа на монополиста.

Тук сме, защото Топлофикация надписа сметките на столичани с 11% като не взе предвид ДДС от 9 на сто, което влезе в сила от 9 юли.“ – сподели Манолова пред събралите се хора пред дружеството. Лидерът на Изправи се България допълни, че останалите топлофикации в страната направиха същото. Манолова призова още ръководството на Топлофикация да се извини на хората за надписаните сметки след преизчисляването им на 14 септември.

Напрежението пред Топлофикация ескалира още повече, когато се включиха недоволни граждани от високите сметки за парно, като лично Манолова потвърди още веднъж, че акцията „Не плащай“ за момента е предупреждение, а ако няма адекватна реакция след 2 октомври – ще прерасне в гражданско неподчинение.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.