Правителството ще падне, ако посегнат и на останалите колекционери. Това е много опасно. А би трябвало да се случи същото и с тях. Защо тези ще са законни по един начин, а колекцията на Божков - не?'', запита професор Велислав Минеков, като допълни: "Виждам хора с претенция за интелектуалност и високо развит разум, които живеят в тишина. Това ме учудва. Твърде малко е съпротивата срещу всичко, което се случва у нас".

''Те, предполагам са усетили, от ГЕРБ, че по този начин се прави пиедестал на президента. Те наистина ще го издигнат много в очите на хората. Освен това, словото му беше блестящо. Нито една празна дума. Оказа се, че президентът е единствената опозиция в страната и наистина той заслужава уважение за думите си. Няма кой да каже това нито в парламента, нито от извънпарламентарните партии. И е похвално!'', това заяви скулпторът и университетски преподавател проф. Велислав Минеков в предаването ''Денят с В. Дремджиев'' по TV+ и TV1, като коментарът му бе насочен към омекващия тон на ГЕРБ спрямо президента Румен Радев.

Разочарован ли е проф. Минеков от това, че САЩ посочиха съдия Миталов като тежко корумпиран, а не имената, за които бленуваха част от българските граждани, запита водещият Веселин Дремджиев:

''Силно съм разочарован, разбира се. И не само аз. Очакванията бяха съвсем други. Ние знаем за хора, които направиха кариера, изключително с престъпност и с корупция. Имената са много, не става дума за един или двама корпулентни типове. Става дума за олигарси от най-висок характер, известни, популярни личности, които нямат обяснение за своето богатство, но винаги се минава по някакъв начин и през политически растеж. Това е първата стена, която трябва да се срути и когато приемете правилната партия - можете да се замогнете внезапно. Такива странни тарикати, част от тях доста прости хора, се замогнаха рязко в последно време'', отговори Минеков.

''Виждам хора с претенция за интелектуалност и високо развит разум, които живеят в тишина. Това ме учудва. Твърде малко е съпротивата срещу всичко, което се случва у нас. Причините са много, причините са и зависимост от мизерията, в която сме попаднали. Често пъти те се страхуват за работното си място, както и при журналистите. Те биха желали да оцелеят, докато се случи новото, но ново няма. Не се появява. Естествено, искат да спасят семейството си, тъй като аз съм виждал, че има удари на отмъщение към семейството на този, който казва истината в очите. Това се случва често'', каза скулпторът.

За Закона за културното наследство: ''Законът тръгна през 2003 г., аз бях повикан като парламентарен съветник, което.. ужаси ме компанията, в която попаднах в парламента. Всъщност, там всеки голям колекционер имаше представител и този представител трябваше да преработи закона във възможност колекцията да бъде одобрена и призната за законна'', заяви още проф. Минеков.

''Колекционери са много в момента, регистрирани са 17 колекции. И ако не дай Боже, г-н главният прокурор или господин министърът посегнат и на останалите 17 - правителството ще падне. Не можете да си представите какви ''здрави'' хора стоят зад тези колекции. Това е много опасно. А би трябвало да се случи същото и с тях. Защо тези ще са законни по един начин, а колекцията на Божков - не?'', запита професорът.

Велислав Минеков коментира дългогодишната мантра, че въпросните колекционери са спасители на културно-историческото наследство на България: ''Това е откровена лъжа, да. Това е всъщност пране на пари, това са мафиотски структури, това е системно унищожаване на античността, на археологията в България, унищожаване на нашата история.''

Целия разговор вижте във видеото:

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.