Бившият директор на румънската дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши е класирана на първо място в процедурата по селекция за нов главен прокурор на ЕС. Това става ясно от публикуван от румънския народен представител Юлиян Булай документ във фейсбук, съобщава Свободна Европа.

Специалното жури, което оглавява процедурата, е редуцирало първоначалните 28 кандидатури до само 3, на базата на опита и качествата на кандидатите. В краткия списък след Кьовеши следват Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

Документът е изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС Тудорел Тоадер, който е и министър на правосъдието на Румъния.

Лаура Кьовеши беше главен прокурор на Румъния в периода 2006-2012 г. и главен прокурор на НДБК между 2013 и 2018 г. През 2018 г. тя беше отстранена от длъжност от правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Европейският главен прокурор ще бъде избиран за един мандат от 7 години. Той ще може да започва разследвания, свързани с всички държави членки, както и в определени случаи да постанови арест на заподозрени в престъпление лица. Европейската прокуратура ще разследва престъпления, свързани с ощетяването на бюджета на ЕС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.