Американското посолство уличи индиректно премиера Кирил Петков и неговото финансово вице Асен Василев в лъжа. От Амбасадата на САЩ в София са изпратили мейл до предаването "Лице в Лице" на bTV, в който заявяват, че нито един техен представител, включително и търговския аташе, не е присъствал на сключения Меморандум между Правителството на България и юридическото лице Gemcorp Holdings Limited.

Нещо повече, от Американското посолство в България са категорични, че нито един представител на Правителството на САЩ не се застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство.

Припомняме, че само преди дни в интервю за bTV вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от "Продължаваме промяната" бе убеден, че представителите на Gamcorp не са проверявани за руски връзки, защото са били представени в Министерски съвет от служители на Американското посолство в София, което според него е достатъчен гарант.

Междувременно авторитетното световно издание Financial Times излезе с пространна статия, в която разкрива руските връзки и капитали в Gemcorp.

Gemcorp Holdings Limited (GHL) сключи тристранен Меморандум за сътрудничество с Министерството на енергетиката на България на 23 март 2022 г. на стойност 1 милиард. Целта на този меморандум е да даде възможност за разработването на план от частния сектор за декарбонизация на производството на енергия, увеличаване на базовото натоварване на електрическата мрежа и намаляване на зависимостта от вноса на енергия. Всъщност става въпрос за меморандум за завод за батерии, като за целта 1,3 милирда лева от бюджета на ЕС са включени в Плана за възстановяване на ЕК. Същият проект, заради който ЕК не одобрява и вече няколко пъти връща Плана на правителството на Кирил Петков и Асен Василев за корекции.

Според анализатора Илиян Василев новите управляващи вървят по схемите на старите, дори изпозлват същите посредници, като просто "заместват едни далавери с други". Ето какво пише той във Фейсбук по темата:

"Забелязвам отчаяни опити да се придаде достоверност на меморандума за разбирателство който Министерството на енергетиката подписа с Джемкорп. Още по-нелепи са опитите на "Капитал" да изкарат Атанас Бостанджиев като супер инвеститор, който се бил освободил от руски зависимости.

Постоянно ги раждат такива - първо бяха НДСВ и ВТБ, след това Джемкорп и ВТБ и се под западен флаг.

Признавам, нямам окончателно оформено мнение, но през годините инстинктите много рядко са ме подвеждали.

Винаги е важен контекста - Кремъл и Газпром спешно търсят "посредници" през които да задържат обемите на продавания газ през аватари на Газпром.

За едно нещо гарантирам - България няма нужда от какъвто и да инвестиционен фонд да и осигури Втечнен природен газ. Джемкорп не е лицензиран износител на ВПГ от САЩ, нито от където и да е другаде. Тоест по дефиниция е посредник, а от него Булгаргаз и другите компании, нямат нужда. Не е работа на правителството да осигурява заслон през Меморандум на разбирателство на когото и да било. Има си търгове, процедури, процеси.

Ако искаме ВПГ, българските фирми /Булгаргаз или други/ трябва да се свържат пряко с лицензираните износители на ВПГ от Америка или от Катар или Алжир. Да сключат дългосрочни договори. Такива бяха предложени в миналото и отказани.

Иначе е ясно, че Русия иска да се гарантира срещу загуба на пазар от Газпром с подобни "посредници" за ВПГ и накрая такава диверсификация ще ни врътнат, че пак руски газ ще имаме.

Що се отнася до финансиране на сделките по покупката на природен газ, има си банки, консорциуми.

Разбирам че много български "юнаци" са се наточили да вземат пай от баницата на освобождаващия се от Булгаргаз–Газпром дял. Но ако ще заместваме едни далавери на Борисов и Пеевски с други - сори, много сори. Дори виждам същите хора в схемата.

Прозрачни, явни процедури - това ни трябва. А не ръчно управлявани схеми в които предишните далавераджии ще заместим или интегрираме с новите.

Предупреждавам този пък не сте познали. Лобизмът в тези му форми е противен.

Гледайте Алтернативата довечера с Атанас Чобанов. Нямам три живота за да си позволя да пасувам в единствения."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.