Във втората половина на миналата година пред българските граждани бе разиграна постановката "свински чума". Така прасетата от "задния двор" и свинефермите на родна почва бяха унищожени, за да се отворят вратите на външни пазари за внос на свинско месо, незнайно на каква възраст, но обезателно на по-висока цена. Това показват данните на борсите, като килограм свинско месо там вече е 10 лева, докато в началото на месеца е било около 9 лева.

Инфлацията е вече факт. Спестяванията се топят поради стресовото покачване на цените на основни хранителни продукти - месо, олио, плодове и зеленчуци.

Общо взето цените на всички храни вървят нагоре, като така спестяванията на гражданите се обезценяват. Наример при лимоните увеличението е с близо 1 лев – от 2,44 лв. за кг на едро на 3,35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева. С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите - на борсата са по 1,24 лв. за кг. Скумрията също е скочила с 30 стотинки, като стигна цена на едро 4,32 лв. за кг.  При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо – с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2,83 лева. В магазините и големите вериги основните храни също се продават по-скъпо. При олиото увеличението в някои градове стига до 10%, показват данните на земеделското министерство.

Това сочат данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.