"Първото място на България по корупция в ЕС ще бъде наше дълго време, а разгръщането на тази силна превъзходна корупция и престъпленията срещу бюджета на ЕС, вероятно според комисията за подбор на кандидатите за европейски прокурори ще могат да се изкоренят със силна езикова подготовка и наизустяване на определени текстове. Както и тяхното отчетливо декламиране на висок глас. Което неминуемо ще доведе до това -  финансовите престъпления и корупцията да се изплашат от владеенето на английски език и да избягат завинаги от Европейския съюз." 

Следователят Бойко Атанасов работи към следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Той е един от кандидатите за европрокурор в новия орган на ЕС - Европейската прокуратура, която ще разследва престъпленията, ощетяващи европейския бюджет. Съвсем очаквано, неговата кандидатура не бе одобрена от Българската комисия за подбор на кандитатите за европейски прокурор. Това не е новина, а следствие на непримиримия му порив за промяна в съдебната власт и разследване на корупционерите по високите етажи на властта. Той не остана длъжен и подаде сигнал до Европейската комисия и Европейския съвет, като изтъква, че комисията по подбор на кандидати за европейски прокурор не прилага заложените критерии в регламент 16 от Европейското законодателство.

Liberta.bg потърси следвателя Бойко Атанасов за коментар, относно проведеното събеседване и отхвърлената му кандидатура.

Стоян Тончев: Г-н Атанасов, кандидатурата Ви за европейски прокурор бе "опраскана" от българската комисия за подбор на кандидатите. По този повод Вие сигнализирате с писмо Европейския съвет и Европейската комисия, от което се разбира, че при изслушването с преимущество са били кандидатите с изявени преводачески качества, а недооценени са останали професионалният опит, ескпертиза, способности и смелост за разследване и разкриване на корупцията при разходването на средства от европейския бюджет в държавите-членки на Общността. Каквато е и целта за създаването на този нов европейски орган. Вашето обяснение за случващото се?

Бойко Атанасов: Създаването на този нов орган - Европейската прокуратура, е с цел превенция на престъпленията, ощетяващи бюджета на Европейския съюз. Страната ни е член на ЕС от повече от 10 години, но по разследване на престъпления, свързани с европейски средства, не ми е известно да има осъдителни присъди. Такова е положението в голяма част от държавите-членки и една от причините затова е налице - нивото на корупция и реално липсата на наказателно преследване на престъпления, свързани с кражби от бюджета на Съюза.
При създаването и приемането на регламента, наред със задачите, за които следва да отговаря новата структура, са приети критерии, въз основа на които трябва да бъдат определени европейските прокурори.  .

Коментар по отношение на личните качества на останалите кандидати може да направи само комисията по подбор на кандидатите. 

Кандидатите за европейски прокурори не са кандидат-студенти, които следва да покажат знания, изчерпващи се с научени наизуст текстове  от регламента, които да рецитират. Кандидатите за европейски прокурори, съгласно регламента, следва да са професионалисти с доказан опит и за всеки се счита, че практикувайки в ежедневието си борави с нормативната база.

Събеседването на 18.02.2019 година ме върна във времето, когато бях студент. Едновременно с това беше поставен и допълнителен езиков критерий с неясно от кого наложени правила по него. Върху този критерий се съсредоточи и събеседващата комисия, а не върху наложените от правото на Европейския съюз правила. В един момент си помислих, че това е конкурс за преводачи, като конкурсът се провежда от лица, които говорят само на български, но изискват от кандидата  да знае и английски език. Членовете на комисията имаха пред себе си текста на български език и когато трябваше да се направи превода, те го следяха зорко от "пищовите си". 
Много е важно да се отбележи, че езиковият изпит  бе проведен от комисията по правила, ясни само на тях. 

С.Т.: Резултатите от работата на държавното обвинение в България създадоха сериозни обществени съмнения за зависимости и изпълнения на политически поръчки, които осигуряват комфорт на управляващите при реализирането на корупционни практики и длъжностни престъпления. Това усещане се подсилва и от факта, че страната ни е на първо място по корупция в ЕС. С одобрените кандидатури на България за европейски прокурор не се ли цели съхраняване на комфорта на корумпираните и корупционерите на национално ниво и пренасянето на този комфорт и на европейско?

Б.А.: Очевидно е, че провеждането на непрозрачна процедура, без изпълнение на заложените в регламента критерии, водят до този извод. На политико-икономическата върхушка, която се е срастнала в корупционен водовъртеж, не и пука въобще за Вашето и моето мнение. Важното е този  рахатлък и  усвояване на средства от Европейския съюз да продължи по този спокоен и традиционно доходен начин. Дали има престъпление или не при усвояването на средства от еврофондовете, не се очертава скоро да разберем, а може би и това разграбване ще доведе до края на Европейския съюз.

Първото място на България по корупция в ЕС ще бъде наше дълго време, а разгръщането на тази силна превъзходна корупция и престъпленията срещу бюджета на ЕС, вероятно според комисията за подбор на кандидатите за европейски прокурори ще могат да се изкоренят със силна езикова подготовка и наизустяване на определени текстове. Както и тяхното отчетливо декламиране на висок глас. Което неминуемо ще доведе до това -  финансовите престъпления и корупцията да се изплашат от владеенето на английски език и да избягат завинаги от Европейския съюз.  

Европейският законодател и неговата воля са ясни и за последния апаратчик в страната ни и са написани точно без възможност за любимото на съдебната номенклатура тълкуване, оправдавайки се, че не са им ясни правилата. А те са разписани в член 16 от регламента.

Безкомпромисното изпълнение на заложения от правото на европейския съюз критерий, може и трябва да доведе до създаване на Европейската прокуратура, с непосредствено изпълнение на предвидената в него задача - пресичане на престъпления, насочени срещу бюджета  на Съюза. Без съмнение, обратното ще доведе до нещо много страшно в национален и глобален мащаб.

С.Т.: В сигнала си до Европейския съвет и Европейската комисия Вие обръщате внимание, че "членове на комисията по подбор на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България, които не са запознати и нямат опит във финансови разследвания, както и такъв при натрупан в работата, свързана с международно правно сътрудничество, както и такива, които не притежават високи академични познания и са заемали длъжности в ниски нива от съдебната система, в бъдеще да не бъдат допускани до участие в тази важна комисия". Кой всъщност реши Вашата кандидатура да не бъде одобрена след събеседването?

Б.А.: По отношение на критерия за това - кои и какви трябва да бъдат членовете на комисията за подбор на кандидатите за европейски прокурор смятам, че комисията за подбор на кандидатите е необходимо да бъде изградена от членове, които най-малко трябва да са на "ти" с финансови разследвания, да са участвали и да имат опит по провеждани разследвания с международно правно сътрудничество, както и да са с доказан опит в тези сфери.

Включването на  членове в комисията за подбор на кандидатите за европейски прокурор, които не са наясно с някой от критериите, на които следва да отговарят, се разбира впоследствие от участващите в състава на комисията. От това става ясно, че назначаването на комисията е направено слепешката, формално, за да се отбие номера. 

Съмнявам се в това, че има хора, които не знаят за какво са в тази комисия и очакват от кандидатите за европейски прокурори да декламират наизуст текстове от регламента като папагали. Тези членове на комисията не се интересуват и не показаха, че са запознати с поставените критерии в чл.16 от регламента и не приложиха правото на Европейския съюз при проведената процедура именно в тази част. Въобразиха си, че може да дописват правото на Европейския съюз и да действат в нарушение, поставяйки се над него.

Обратното – включването на хора, нямащи представа от разследванията, които трябва да проверят, и те да изследват опит на магистрати по тях означава, че аз мога със същия успех да участвам в комисия за подбор на космонавти или ветеринари.

С.Т.: Изненада ли Ви фактът, че точно тези медии, за които се смята, че са келнери на олигархично-политическия мафиотски модел на управление на България, дребнаво се заядоха не с друго, а за Вашия английски език. По презумпция един европейски прокурор от България ще се занимава главно с разследване на финансовите престъпления в собствената си страна и ще разполага с екип от асистенти, преводачи, счетоводители. Не издава ли това симптоматичните страх и паника, които тресат лицата на статуквото у нас от очакваните промени в Европейската комисия, които ще доведат до тяхното разобличаване?

Б.А.: Благодарение на заяждането с мен от една група медии, принадлежащи към една силна финансова групировка, ме накараха да прогледна  по-навътре в нещата и да си отговоря на въпроса - кой стои зад атаките срещу мен и защо съм посочен от анонимните им екрани за заплаха срещу техните кандидати за европейски прокурор. Ако си разкажат от какво формират огромните постъпления по сметките си,  вероятно ще разберем и причината да ме атакуват така яростно.
Допускам, че един човек може да стои зад тези публикации и се надявам неговата гелосана персона скоро да получи отдавна заслужено и законосъобразно възмездие от съдебната ни система.

С.Т.: При силно замърсената медийна среда в България, при потъпкването на върховенството на закона от висши държавни органи и техните членове и като цяло омерзителния отказ от правосъдие, който премазва гражданската енергия и малкото останали независими журналисти - какво още трябва да се случи, за да настъпи действителна промяна както в съдебната система, така и в политическия спектър у нас?

Б.А.: За да настъпи промяна в съдебната система, трябва и следва да настъпи промяна в политическата и социалната среда на българина. За момента сме свидетели на ожесточена съпротива срещу свободата на словото от управляващата клика. Бяха закривани и заплашвани телевизии, журналисти са гонени, бити, арестувани и убивани. Липсата на възмездие показва, че заради изразяване на личното си мнение и провеждане на журналистически разследвания всеки може да е евентуално "случайна" жертва.

Ако имаме функционираща прокуратура с правови гаранции, които изключват ежедневно присъствие на главния прокурор при министър-председателя, тогава можем да говорим и за изградено гражданско общество. Сега не е така. И от това следва, че е налице постепенно навлизане в авторитарен модел на управление и че изразяването на свободното мнение вече не е ценност, а бреме. Бреме за мен и за вас, бреме за всеки, който иска да бъде свободен.

 Това, което виждам с невъоръжено око е, че от известно време управляващата клика целенасочено се опитва да разбие всякаква форма на съглашение между мислещи по сроден начин, със свободно и демократично поведение. Те вече не са ценност за обществото, а заплаха за статуквото и неговите бранители в лицето на управляващата държавна сигурност и нейните метастази, които усвояват евросредства и погубват бъдещето на страната ни и нейните деца.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.