България трябва да съхрани своята енергийна автономия с въглищните си централи, но и да развива нови технологии за добиване на енергия, заяви държавният глава Румен Радев.

"Имаме нужда от тези въглищни централи и към момента няма с какво да ги заменим. Зеленият преход трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкурентоспособност и да платят много висока цена. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България с разработването на нови технологии за добиване на енергия." - допълни президентът.

Във връзка с приемането на Република Северна Македония в ЕС, Румен Радев е категоричен в позицията и отново подчерта, че "предверието към вратата за интеграция на Република Северна Македония в ЕС е зачитането на правата на българите".

"Министерството на външните работи и Министерството на отбраната изясняват информацията за разрушени български военни гробища в Република Северна Македония и ще има реакция. Няма да оставим повече нито един такъв случай. Това е системен процес на дебългаризация, „възродителен процес“ на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РСМ. Очаквам защитата на правата на българите в РСМ да бъдат признати в Конституцията на страната и това да бъде тържествено провъзгласено от президента, Министерския съвет и парламента на РСМ" - подчерта президентът на Република България.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.