Не само рибарите, а всички граждани на Поморие са против изграждането на мидена ферма пред плажовете на черноморския град, която ще повлияе кумулативно негативно върху туризма и риболова. Инвеститор на проекта е фирма, представлявана от лицето Ина Иванова Агафонова, която е бивш служител на МОСВ.

В Община Поморие е постъпило инвестиционно намерение /проект/ от Министерство на околна среда и водите /МОСВ/ за изграждането на "мидарник" пред Централния плаж на града на частна фирма. Целта на инвеститора е да бъдат усвоени евросредства по оперативна програма, а какво ще се случи след изтичането на срока по условията на ЕК за поддръжка на мидената ферма, никой не може да отговори.


Съобщение на МОСВ


Местоположението на мидарника е пред плажовете на Поморие

Инициативата за изграждане на мидена ферма за добив на черна мида в Поморие е на фирма ЕМ ДЖИ СОЛЮШЪН ЕООД.


Ина Иваново Агафонова

В регистрите е посочено, че ЕМ ДЖИ СОЛЮШЪН ЕООД е дружество с 20 лева внесен капитал, което е представлявано еднолично от Ина Иванова Агафонова, чието име се свърза с още 24 фирми /тук/.

Ина Иваново Агафонова се представя в своята визитка като бивш експерт и началник на сектор „Протокол“ в Министерството на околната среда и водите, търговски директор на Билдресурс ЕООД, управител на Хай Мед Тех ЕООД, а от 2015 г. е учредител и председател на УС на Фондация Виа Понтика. Ина Иванова Агафонова участва в управлението и реализацията на множество социални дейности чрез Фондация PONT, Фондация „Екология без граници”, Фондация "Дигитализация и интеграция на новите технологии" и др.

Рибарското сдружение с Поморие, местната общественост, кмета на града Иван Алексиев и общинската администрация са против изграждането на мидена ферма пред централния градски плаж

Мидарникът в Поморие ще повлияе трайно негативно на риболова и туризма в града, като своевременно представлява екологична бомба със закъснител. Около това мнение се обединиха гражданите на Поморие. Като пример те посочиха вече изградения и изоставен след изтичане на срока по европроект мидарник в акваторията на Приморско.

Поморие ще се превърне в Приморско, ако бъде построена мидената ферма  /репортаж на bTV, видео/

Рибари сигнализират за замърсяване от мидени ферми край Приморско. Инвестиция в мидени ферми около Маслен нос е довела до тежки екологични последици

За екологична бомба в акваторията на Черно море сигнализират от рибари в Приморско. Проблемът е заради замърсяване, причинено от мидените ферми около Маслен нос, за които договорът по европрограмата е изтекъл, а съоръженията са оставени във водата.

От пристанището на Приморско до Маслен нос за лодките е почти невъзможно да стигнат заради мидените ферми. Илиян Николов, председател на Рибарско сдружение в Приморско, твърди, че инсталация от около 8-10 декара лежи на дъното.

„Аз смятам, че пластмасата, от нея по-отровно няма за морето, тя се разгражда на малки зрънца, рибите го поглъщат оттам и ние“, казва той.

Освен бидони, акваторията е пълна с въжета, които се заплитат в перките на лодките.

„Цялото дъно е пълно с това нещо. Хората, които ги изградиха по никакъв начин не поеха ангажимент да ги премахнат след провала на проекта", отбелязва и Здравко Василев.

"Проблемът е, че това е една изключително държавна територия и общината няма отношение към нея. Този, който е инвестирал вътре би трябвало да носи отговорност, но кой контролира неговото поведение, това е изключително важният въпрос", посочва кметът на община Приморско Димитър Германов.

Разрешенията за мидените полета се издават от Басейнова дирекция и се съгласуват с военноморските сили и Морска администрация.

Според капитан Александър Илиев, директор Морска администрация-Бургас, мидените полета са с точно ограничена територия и рибарите много добре знаят, че в района където са, те нямат право да влизат, а тези които се откъсват при лошо време, морето веднага ги изхвърля на брега.

"Приключил е мониторингът по програмата, за съжаление полетата не са действащи и пак казвам за съжаление не можем да открием собствениците да им наложим санкции“, твърди Галин Николов, изпълнителен директор ИАРА.

От Басейнова дирекция отговориха, че разрешителните са действащи.

В момента има ново инвестиционно предложение за бяла мида до Маслен нос, но общинският съвет в Приморско излезе с декларация против нея.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.