Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за „независим прокурор“ са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор.

Това се казва в общо отворено писмо на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона – „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Български хелзинкски комитет“, Фондация „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

Те искат и оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от министъра законопроект е „не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект“, се казва в общото становище.

От шестте организации припомнят, че в решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Колеви срещу България“ се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление. „На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване“, заявяват шестте експертни организации.

Както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия всякога са изразявали мнение , че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице. Предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 07.12.2019 г. законопроект не отговаря на тези стандарти. „Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор. По повод представения й законопроект, тя изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. По-рано тази година изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние.“

Организациите призовават министър-председателя Борисов незабавно да поиска оставката на г-н Данаил Кирилов като автор на обсъжданите законопроекти и отговорен за провеждането на съдебна реформа и настояват за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, вкл. наказателната отговорност на българския главен прокурор в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона.

Пълният текст на позицията можете да видите тук.

Писмото е внесено в деловодството на Министерски съвет на 12 декември 2019г. и е подписано от:

Бойко Станкушев –
„Антикорупционен фонд“

Диляна Маркова –
„Български адвокати за правата на човека“

Биляна Гяурова-Вегертседер –
„Български институт за правни инициативи“

Красимир Кънев
„Български хелзинкски комитет“

Светла Костадинова
Фондация „Институт за пазарна икономика“

Д-р Гергана Жулева
„Програма достъп до информация“

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.