Какво точно разгневи Борисов?

Едва ли е фактът, че за България се "изговориха ужасяващи неща". Тези неща се говорят отдавна - семпло в ежегодните доклади на ЕК и по-твърдо в доклада на държавния департамент на САЩ. Говорят се в парламента и на улицата, епизодично в медиите - няколко български и чуждестранни. Има ги в сигналите до ЕК, до нашия главен прокурор, в производството по Магнитски.
Тези ужасяващи неща периодично се обобщават в европейските и световни класации, според които сме първи в най-печалните и последни в положителните.

Убийството на Виктория Маринова е ужасяващо, независимо дали е или не е свързано с работата й. То обаче отприщи вълна от негодувание, при което не можеше да не се отчете професията и конкретната й работа. Светът чу за "Джи Пи груп", обществените поръчки и кражбите на еврофондове. Световните медии и политици реагираха.

Борисов не може да контролира този процес

Информацията за "ужасяващите неща" се изплъзна от контрола му и набирайки скорост се превърна в лавина, заплашваща да се стовари върху него. Отключи непознато досега раздвижване за проверка на залежавалите до сега в ЕК сигнали за кражби на еврофондове. Юнкер приключва и не може да е полезен. Договорките с ЕНП може и да не се изпълнят при обществен натиск. В създалата се ситуация лесно се жертва един за благото на останалите - всеки ще предпочете да спаси собствената си кожа.

Румяна Ченалова: По-добре да не бяха говорили!

Борисов се разгневи на европейските политици, защото реагираха, макар и принципно, на едно ужасно престъпление, чрез което се открехна вратата и светът надникна в реалността на най-бедната, най-корумпирана..най...най.....държава в Европа.

Разгневи се, защото няма контрол -така, както върху медиите, политиците, магистратите в България. И очаквано реагира със закани, което не е поведение на политик и премиер.Очаквано и разпореди "Джи Пи груп" да бъде отсранена от обществените поръчки. Както преди две години.

Смъртта на Виктория Маринова е следствие на управленската политика - пренебрежение към проблемите и сигурността на обществото. Примери има достатъчно. Има и достатъчно много неразкрити престъпления.
Тази ужасна, непростима смърт, обаче, отключи процес, който Борисов не може да контролира.

Лек път към звездите, Виктория!

Румяна Ченалова

 

Коментари

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.