Шеф от III РПУ опитал да открадне тото печалбата на баба...
Полицай ограби казино в Перник.
Пореден обир на банков клон.
Двама маскирани ограбиха чейндж бюро.

Разбира се, че може да става дума за случайни съвпадения.
Но случайността, казва един приятел, е закономерност, която все още не знае, че е такава.

Вероятно обяснение е това, че прагът на въздържане от криминални деяния е паднал много ниско. Според науката, подобно явление е индикация за криза на управлението, сигнал за усещане, че властта има различни от съществените приоритетина обществото, че мениджърите на държавата са дезориентирани или живеят в някаква паралелна, фейк-реалност.

Конвенционалната, сиреч обикновената, неорганизираната престъпност като правило избуява когато голямата, мащабната, организираната престъпност е силна, а не обратното. Неорганизираната и организираната престъпност не са скачени съдове, та когато едната расте, другата да намалява. Те са самоиндуциращи се - едната ако нараства, разпалва другата; и обратното - едната ако намалява, гаси и другата.
На като правило първопричината е организираната престъпност. Неолганизираната е в наши дни по нейната периферия, тя набира смелост при безсилие на властта да постави под контрол организираната престъпност или при срастването на властта с организираната престъпност.
Неорганизираната престъпност е като температурата на организдма - това, че температурата на организма се повишава е свидетелство, че вътре в организма такат тежки възпалителни процеси.
Пълна самоизмама е, че неорганизираната престъпност може да бъде победена сама по себе си. Това се случва рядко и за него е нужна друга организация на държавата - авторитарна, тоталитарна, фашистка, комунистическа, жестоко-репресивна.
Изолираната, сама по себе си война с неорганизираната престъпност винаги или поне най-често води само до едно - тя бива изтласквана в сектора на организиранат престъпност, тя започва да се самоорганизира и да става организирана престъпност. Лъки Лучано и Ал Капоне знаят защо.
Ето защо веротяното обяснение на ставащото е деморализацията на обществото и слабостта на властта, отказът от правосъдие и липсата на политическа воля да се произвежда сигурност за всички. Когато целта е да се произведе несигурност за някой отделно взет бизнесмен, при това с користна цел, ефектът е повече несигурност за всички.
Така поне пише в умните книги, това показва и доказва науката.
Но кому са нужни умните книги, на кого е притрябвала науката.Те явно са за да има кой да преподава вътрешна сигурност и кой да държи изпити по национална сигуросст. А управлението може и без тях.
Нима не ни го демонстрира вече 10 години....

Проф. Николай Слатински

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.