Българският депутат, бизнесмен и издател Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ". Договорът е между BGR Group и българската фирма "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Договорът е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа "от името на Делян Пеевски", който е български депутат, пише "Свбодна Европа".

LIBERTA.BG публикува част от публикацията на "Свободна Европа"

"BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ", пише в договора.

Александър Ангелов го е подписал на 10 декември, а на 12 декември подпис слага и Ед Роджърс, основател на компанията. Разминаването в датите показва, че договорът е подписан дистанционно. В сряда, 16 декември, той е публично обявен, както изисква американското законодателство.

От договора не става ясно какви са тези "проблеми в САЩ", за които Пеевски има нужда от съдействието на една от трите най-влиятелни лобистки фирми във Вашингтон. 

Делян Пеевски е декларилал официални доходи от малко над 100 млн. лева в последните години. През 2019 г. е забогатял с още 21 млн. лева. Според изказвания на негови бивши бизнес партньори и политически опоненти, влиянието му в икономиката и съдебната система е значително по-голямо, уточняват от "Свободна Европа".

Какво ще правят лобистите

В договора пише, че екипът, който ще помага на Пеевски, ще се ръководи от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще отговаря за връзките с правителството, а вторият - за връзките с обществеността. Том Лок е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица.

Американският специализиран сайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, вижда връзка между това, че Пеевски точно сега наема лобистка фирма, и действията на братя Бобокови в САЩ. Изданието припомня, че Бобокови и съпругата на обвиняемия собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков са наели също лобистка компания, за да информират американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България.

В момента Стайков е подсъдим пред Специализирания наказателен съд по обвинения за злоупотреба с еврофондове. Материалите по това дело бяха отделени от все още висящото разследване срещу него за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол.

Колко плаща Пеевски

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR. През 2017 г. отново “Авиора Консулт” на Александър Ангелов наема фирмата. Това става веднага след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон Магнитски и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев тогава твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

Законът „Магнитски“, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Според ForeignLobby, Делян Пеевски е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г.

Настоящият договор е за 30 хиляди долара месечно и за срок от 6 месеца. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Освен инициативите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и друг сюжет, който е свързан с Делян Пеевски. Преди 2 години срещу него беше заведен иск в Южния район на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три фирми по повод провалена имотна сделка.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.