„Правосъдна реформа скоро няма да има. Показателно за това е, че ГЕРБ заявиха, че те са единствените, които могат да я направят. И това беше вица на деня. Тези подигравки, които Гешев си прави с депутатите в правната комисия, са толкова обидни за тях, защото не си създадоха механизъм, с който действително да го контролират. И бившият Съдебен съвет, и сегашният са доказали с актове, че не са некомпетентни, а зависими. Адв. Екимджиев даде план преди 4-5 месеца - как да сменят ЗСВ, как да променят ВСС, как да оправят някои неща в НПК и това да е не само за Гешев, а за всеки, който би заел този пост. За съжаление, никой не го чу.
Всички четири партии вече са се прегърнали, няма червени линии. Единствен малък  разнобой е кой  какъв пост да заема. Предстои тежка зима и на никой не му пука какво ще се случи. На пролет отново ще трябва да ги бием с камъни, защото вече няма накъде. Ако направят правителство, то пак ще бъде "орел, рак и щука", за да стоят още малко във властта. Наистина е отчайващо.“

С бившия апелативен прокурор на София и настоящ адвокат – Иван Петров, разговаряме за химерата "правосъдна реформа". Един разрез на политическия пазарлък, на подменената промяна и реалистичен поглед върху неосъществимата съдебна реформа.
Адвокат Иван Петров пред LIBERTA.BG.

-     Адв. Петров, в началото нека припомня едно майско заглавие от в. „Сега“: „Несговорна дружина съдебна реформа не прави“. Как нестабилната политическа система, наблюдавана в три поредни парламента, ще роди правосъдна реформа, с която т.н. "реформаторски партии“ спечелиха доверието на хората, пък и сега я размятат като индулгенция?

-    Няма как и просто няма да има съдебна реформа. Забравиха за нея. Както виждате, всичко се върти около това, кой ще стане шеф на КПКОНПИ, министър на вътрешните работи и т. н. Седем месеца никой нищо не говори за правосъдна реформа. Има някакво предложение с изменение на закона за съдебната власт, без правосъдието. Това е. Но правосъдието не свършва с това. То е подмяна на някои доказани кадри, които се влияят от всичко друго, но не и от това – решението на ВАС от последните дни е примера. Правосъдна реформа скоро няма да има. Поне показателно за това е, че ГЕРБ заявиха, че те са единствените, които могат да я направят. И това беше вица на деня.

-    Днес, четвъртък, депутатите за втори път привикаха главния прокурор в правна комисия, той пък им връчи 120 тома с правна литература и отчет на ПРБ – по пет тома на всеки член от комисията. И какво от това?

-    Ами нищо, защото освен че я носи в Народното събрание, той трябваше и да я е прочел. Според мен не я е чел. И това е доказателство, че всеки път, когато е извикан на комисия, той никога не знае за какво е там, той никога няма правомощия, никога не отговаря за нищо. Така че, тези подигравки, които Гешев си прави с правната комисия и с комисията по обществен ред, са  толкова обидни за депутатите в тези комисии, защото главният прокурор се гаври с тях, а те няма как да реагират, защото не си създадоха механизъм, по който действително да го контролират. Дори решението на Конституционния съд е, че те само ще го изслушват. Няма никакъв контрол върху него от където и да било и именно това му дава силата да ходи и да разнася някакви бумаги, които той, пак казвам, не е чел.

-    Смятате ли, че при всички тези разногласия, зависимости  и претенции на партиите, които сега наблюдаваме, е обречен всеки шанс за истинска правосъдна реформа?

-    Ами няма как да стане правосъдна реформа с този състав на Народното събрание. Дори да има ново, то ще  е възпроизведено в този му вид. Защото за ВСС трябват  160 човека, които никога няма да могат да съберат. А без нов ВСС няма да има никаква промяна нито в прокуратурата, нито в структурата на съдилищата, в правомощията на прокурорите и т. н. Така че, аз не виждам в скоро време някой нещо да успее да направи по отношение на съдебната система. Както казваше на времето Антон Станков : „За реформиране на гробищата, не можеш да разчиташ на тези, които лежат вътре в тях“.  По същия начин за реформация на съдебната система към момента, не може да разчиташ на хората, които са вътре в нея, защото в продължение на повече от 15 г. , там са назначавани хора, т.н. „бели покривки“ и кариерното развитие на всеки от тях зависи от тези, които са го избрали. И бившият съдебен съвет, и сегашният,  са доказали с актове, че са не некомпетентни, а зависими. И те точно това правят – възпроизвеждат зависими от тях хора. Съставът на ВСС, който беше избран сега от професионалните квоти, е абсолютно възпроизводство на това, което имаме в съдебната система. Поименно говоря. И като длъжности, които заемат там, те всичките са някакви административни ръководители, които ще пазят статута си на такива и наследството, което ще получат от този ВСС.

-    Звучи депресиращо! Да не кажа зловещо.

-    Не е депресиращо, аз съм реалист. Не съм оптимист, не съм песимист, просто виждам какво се случва. Аз не виждам как някой очаква промяна, като вижда какво се прави последните 6-7 месеца – никакъв опит за промяна дори в Закона за съдебната власт. Адвокат Екимджиев преди 4-5 месеца им даде план как да променят ЗСВ, как да сменят ВСС, как да оправят някои неща в НПК, така че, хем Гешев да може да бъде разкаран, хем да може да бъде подведен под отговорност и това да не е само за Гешев, а да продължава за всеки един, който би заел този пост. И тогава вече тази арогантност на Гешев, това негово надсмиване над закона и над Народното събрание , няма как да стане. Но за съжаление, никой не го чу Екимджиев.

-    В течащите политически  пазарлъци чуваме различни искания и претенции, но с изключение  може би само на БСП, никой не споменава грижата за хората във време на икономическа и всякаква криза. Кой ще спечели и кой  ще загуби в евентуални избори от това говорене?

-    Ама дайте да помислим дали ще има избори! Евентуални, да, но зависи кога ще бъдат, защото аз не очаквам толкова лесно да се провали третият мандат. Както виждате, всички 4 партии вече са се прегърнали, няма червени линии, нищо не ги разделя. Единственият малък разнобой за сега е кой какъв пост да заеме. Това е. Те като си направят четворната коалиция наново –„  преоблякъл се Илия, погледнал се – пак в тия“ и какво да очакваме? Пак тежка зима и на никой не му пука какво ще се случи. Въпросът е ние да докретаме до пролетта, да си усвоим някакви средства, които по стар български обичай пак ще бъдат „усвоявани“, да не кажа присвоявани и кой го интересува какво се случва с цените, с енергията, дали ще има ток през зимата и дали хората ще могат да си плащат и мижавото парно, което се очаква да има. Така че, не очаквам никакви промени в новата четворна коалиция, която се очаква да се случи. На пролет отново ще трябва да ги бием с камъни, защото вече няма накъде.

-    Как Ви звучи условието на ПП да се гласува КПКОМПИ, докато текат преговорите, което и стана вече в комисия и шеф на антикорупционната структура да е Бойко Рашков?

-    Цялата държава в момента е заложник на Бойко Рашков. Така го разбирам. Ако вие не изберете Рашков, ако не направите правителство, разтурваме всичко и отиваме на избори. Ако изберат Бойко Рашков каква е гаранцията, че пак няма да отидат на избори? Не разбирам как една КПКОМПИ и един Бойко Рашков да стават заложник на цялата държава? И ако това го прескочат, бъдете сигурна , че ще направят правителство, но то пак ще бъде орел, рак и щука. Играят си някакви политически игрички кой какъв пост да вземе и да стоят още малко във властта. Това е наистина отчайващо.

-    Вие, г-н Петров сте сигурен, че ще се направи правителство, но много хора, сред тях и анализатори считат, че партиите  няма да се договорят и ще има служебен кабинет. На всичкото отгоре, в пространството се изброиха няколко евентуални служебни премиери, сред които бе и вашето име. Гледате ли сериозно на това?

-    Чух я тази клюка, но засега я гледам като пореден виц. Как да Ви кажа? Не считам, че мога сериозно да я обсъждам. Поне на този етап. Нека да минат нещата, президентът да си избере кабинет...Въобще, малко в кръга на шегата  го възприемам  това.

Разговора води Таня Анастасова на 21.07.2022 г.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.