"Негативният тренд се задълбочава и през настоящата 2018-та година, като за първото полугодие инвестициите са 2 пъти по-малко, в сравнение с миналата. През последните 3 г. непрекъснато повтарям, че нещата се влошават. Българите, които работят в чужбина, са най-големият външен инвеститор в страната, като през 2017 г. размерът на изпратените от тях средства надхвърля размера на преките чуждестранни инвестиции."
Така анализира за Liberta.bg сривът на чуждестранни инвестиции в България финансовият и икономически експерт Румен Гълъбинов.

Според Гълъбинов, активизирането на държавата по отношение на на преките чуждестранни инвестиции е от първостепенна важност. България трябва да стане привлекателно място за инвестиции и средата за бизнес да се подобри.

Той предлага стимулирането на инвестиции в България да се превърне в приоритет за всяко правителство, като мерките да бъдат насочени към:

- подобряване на инвестиционната среда и ефективна борба с корупцията,

- намаление на данъчната и осигурителната тежест в икономиката,

- намаление на бюрокрацията и въвеждане на електронните административни услуги през Интернет,

- ограничаване на лицензионните режими и мълчаливо съгласие за всички разрешителни режими,

- защита на правата на собственост и осигуряване на равнопоставеност на всички пред закона.

"За да стане България отново атрактивна за инвеститорите, трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща администрация. Освен това да се ограничават неефективните разходи от страна на държавата и да се разбиват монополните практики. Когато тези процеси започнат, връщането на чуждестранните инвеститори в България ще е въпрос на кратко време. А ако станем членове на Еврозоната и на Шенген, това биха били допълнителни предимства за избор на България като място за инвестиции. 
За това трябва да се пише и говори всеки ден, защото точно преките чуждестранни инвестиции са големият провал в икономиката на България през последните 10 г.", подчертава експертът.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.