Промени в закона за движение по пътищата предвиждат глоба от 100 лева за пешеходците, които пресичат чатейки или говорейки по телефона

С поправка в чл. 113 от закона към него ще бъде добавена точка 1а, в която е записано да не използват мобилен телефон, преди да навлязат и по време на пресичането на платното за движение. Предвижда се и нова точка 6 към чл. 81, която гласи: "Да не използват мобилен телефон по време на управление на двуколесно превозно средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използване на телефон без участието на ръцете му". Последната промяна се отнасяла за колоездачите.

Естествено, българските законотворци не откриват топлата вода, а и не разполагат с нужния капацитет, за да сътворят нещо иновативно, което да бъде в полза на обществото. И така, още през 2017 г. Хонолулу (столицата на Хавай) стана първият голям град в света, който забрани писането и сърфирането на телефона, докато пресичате улица. Наредбата там предвижда глоба от 35 долара при нарушение. Забраната не обхваща ситуациите, в които говорите по телефона, стига това да става по нормалния начин с долепен до ухото апарат, или с хендсфрий. Няма да ви глобят и ако докажете, че си гледате телефона, за да наберете спешен телефон, пише Dizzyriders.bg

Според изследване, хората, които чатят или браузват, докато ходят, четири пъти по-често попадат в ситуация да пресекат без да са се огледали. След Хавай, скоро подобна стъпка се очаква и от Калифорния, която вероятно ще приеме нови правила в тази насока, важащи за целия щат.

А предупредителни знаци към чатмените - да бъдat внимателни като пресичат - има във всички развити държави и градове по света.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.