Яйца литнаха по сградата на съвета, докато вътре с 20 гласа бетонираха Гешев. Преди това Лозан Панов настоя, че трябва да уважат волята на президента.

След близо 2 часа разправии мнозинството от ВСС отхвърли процедурното предложение конкурсът за избор на главен прокурор да стартира отначало след президентския отказ да подпише.

Подобна хипотеза за започване отначало защитиха само 4-ма - Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, според които връщането на президента е сигнал да се открие отново състезание, пък няма пречки Гешев да се яви отново...

Това стана, докато протестът на ГД "Боец" отвън крещи "Оставка".


Сотир Цацаров и Лозан Панов на днешното заседание на ВСС.

 

Решението на ВСС обаче на практика предреши повторното гласуване на кандидата, което предстои след кратка почивка. И вероятно гласовете ще са същите.

Председателят на ВКС Лозан Панов предложи днес още преди същинския старт на заседанието на Пленума на ВСС да се стартира нова процедура за главен прокурор, а не да се прегласува Иван Гешев след президентския отказ (тъй като Конституцията не се изказва ясно по въпроса, б.р.).

Той изтъкна, че законодателят не задължава членовете на Съвета да се съобразят с мотивите и волята на президента, но и него не го задължава да си казва мотивите. А той го е направил ясно:

"Той (президентът) заяви, че е очаквал състезание между кандидати, а не формална процедура - напомни Панов.

Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне дотам, че президентската институция чрез неглижирането й да се превърне в нещо като нотариат, който слага печат или заверява решенията на ВСС.

Това обезстойностява действията на президента на републиката.

По този начин се влияе върху авторитета и тежестта на тази институция.

Никой от тук присъстващите на тази маса не е участвал в пряк вот, подкрепен от повече от 2 млн. български граждани, и в този смисъл не се ползва с обществена подкрепа.

Ето защо ви предлагам ние да започнем нова процедура за избор за главен прокурор, като няма никакви пречки кандидатът г-н Гешев да участва в тази процедура, но този път в едно истинско състезание."

Атанаска Дишева също каза, че Конституцията не казва как следва да процедира ВСС и че двата органа - ВСС и президентството, имат споделена компетентност. Тя напомни, че президентът изобразява единството на нацията и е избран с много повече гласове например от управляващата партия.

"Необходимо е да се зачете действителната власт на президента, призова тя. Единственият начин е да се прекрати започналата процедура и да се открие нова процедура.

Защото само при тази процедура бихме могли да отстраним пороците на вече проведената процедура, които бяха посочени в мотивите на президента."

Тя отбеляза, че простото прегласуване просто лишава президента от неговото правомощие.


Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Със забележителни аргументи им отговори прокурорката Пламена Цветанова - тя самоотвержено обясни какви задълбочени анализи са направили и как са се допитали до професионалната общност, преди да номинират Гешев единодушно. И завърши с чувство за предрешеност:

"Ако процедурата бъде прекратена и започнем нова такава, аз не знам какво по-различно би могла да направи Прокурорската колегия и дали бихме могли да предложим втори кандидат."

Сотир Цацаров стигна по-далеч - че "в юридическия смисъл на думата мотиви няма". Указът бил в "Държавен вестник" и всеки може да прочете това.

Изказвания в посока да се започне нова процедура очаквано направиха само още и върховните съдии Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

"Ние дължим на обществото нова процедура по избор на главен прокурор" - каза Пашкунова, която отсъстваше на предишното гласуване.

"Формалната процедура по мое мнение не е процедура. И ние няма за какво да продължаваме и какво да прекратяваме...

Лишената от съдържание процедура е спазване единствено на едни формални изисквания, без да се съобразяваме с духа и целите на закона", обяви Олга Керелска.


Правосъдният министър Данаил Кирилов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов по един забележителен начин каза на първата, че "притопля манджи", когато опита да попита Цацаров за изказването му, че изборите се случвали не само във ВСС, а "в две други сгради". 

А на Дишева Кирилов заяви:

"Дано викащите отвън да оценят това ваше усърдие."

И още:

"Има колеги, които трябва да заплатят тайминга на протеста и ние не трябва да свършваме по-рано преди свършване на протеста."

Забележително е, че миналия път, когато от "Пик" играеха хоро върху трамвайните релси, той не прояви чувството си за ирония.

До края на дебатите Лозан Панов и Сотир Цацаров се изпокараха още веднъж след настояване на Олга Керелска да се изяснят за "двете други сгради", в които се избирали тримата големи. Цацаров пак повтори позицията си, че няма да каже, но не защото уважава Лозан Панов, а защото знае какво е Върховен съд и какво е председател на ВКС.

"Вие искате продължаващ разпит на главния прокурор!", самоотвержено се намеси Данаил Кирилов.

 

"Вие за кого работите?! Кой ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете", обърна се той към Атанаска Дишева.

Самият Панов само заяви, че единствената друга сграда, която е посещавал, е болницата, където през 2015 г. са го навестили Георги Колев и Цацаров, които са опитвали да го убедят да си оттегли отказа да участва в процедурата, след като бе блъснат от кола, б.р.).

Прокурорите от колегията пък се обидиха и започнаха да декларират в клетвен дух, че никой политик не им е оказвал натиск и влияние да номинират и издигнат Гешев, а са се консулитирали само със съвестта си.

А Гергана Мутафова нападна 4-мата гласували против Гешев и попита дали пък те не са натискани от политически сили.

През това време към съвета полетяха яйца, които оцапаха един униформен. Те обаче достигнаха само да съседната сграда на Националния институт на правосъдието (НИП).

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.