„Стотици милиони евро са финансирани за водните цикли, пречиствателните станции и ВЕИ-та - една много благодатна сфера за мафията, защото под земята не се знае къде, какво е сменяно и  колко пъти. Виждаме молебени, вместо протести за корупция и ограбване на водата.
Обвързаността и партнирането на нашите мафиоти с международните им „колеги“, както се наричат помежду си, ще е по-бързия способ за достигане на наказания и санкции.“

Потърсихме бившия служебен премиер Ренета Инджова с коментар за кризите, които изживяваме като народ. Безпристрастният и хладен разсъдък на единствената жена-премиер в историята ни стигна до генезиса на проблемите. Какво ни чака?!  Европейската прокуратура ли ще разследва  нашите престъпници, или националните прокуратури и съд? Ще има ли възмездие? Ще се „разкачи“ ли България от общата европейска колесница и защо ще се случи това?

Отговорите на Ренета Инджова пред Liberta.bg.

-    Госпожо Инджова, видяхме първия арест на действащ министър в лицета на Нено Димов. Мнозина се питат, обаче, този устрем на Иван Гешев дали е пиар акция, или просто зашиване на поредната пробойна в управлението на Борисов?

-    Вие го формулирате и с едното, и с другото. Имаше първи районен кмет, първи министър сега, така че пробивът е направен. Но прави впечатление, че моделът  на поведение на санкциониращите органи е същият, както преди. Говори се предварително и много, обещават се нови арестувани - неща, които са недопустими. Неща, които говорят, че може би се затъмняват други събития. Такова събитие, което не трябваше да стига до много българи, е посещението на Борисов за откриване на  на "Турски поток", който той там се опита да представи за "Балкански поток". Направи се, че има договорка и съгласие за "Балкански поток", че има разширяване на газопреносната мрежа, че ще има диверсификация. Всъщност, той се опитваше да покаже на Русия, че се строи и че България участва, дори с деветдесет процента от капацитета на транзита и САЩ да смятат, че това е в услуга на диверсификацията и получаването на втечнен газ, а Европа да приема, че се изпълняват стриктно европейските регламенти по "Трети пакет". Българите да мислят, че някакви грандиозни строителни проекти направи Борисов, невиждани до сега, а Ердоган да смята, че сме изцяло в услуга на инвазията му в Европа. Без оценките, без анализите, без възможността да се гарантират бъдещите приходи от този проект, е всъщност заравяне на пари под земята.  Маниерът на угаждане на всички блокира и този проект до степен, в която да не може да бъде помръднат в нито една от посоките. Нито да продължава да лъже едните, нито другите, нито третите, а за България подземните съоръжения ще създават дългов проблем към другите участници. Остава проблемът за юридическия въпрос върху мрежата и инфраструктурата със сервивута върху тях. Тези неща никой не разглежда. Просто са съгласни с мантрата „Балкански поток“ и точка!
Имаме затъмняване на тази тема е отговорът, за който ме питате.

-    Чухме заканите на спецпрокуратурата, че ще има още арести, което е абсурдно, но като го пренебрегнем, да Ви питам: Очаквате ли задълбочаване на търсената вина, или всичко ще се размие с освобождаването на Нено Димов и потулване на отговорността, която очевидно, не е само негова?

-    Като се има предвид, че пет, шест са органите и институциите, които регламентират процесите в сферата, най-вероятно ще се въздържат от търсенето на виновни, защото тук са заложени проблеми още в създаването на ВЕИ-сектора с квотите, които Европа препоръча за замяна на традиционни източници с ВЕИ-източници, в рамките на 20 години. Българите се изхитриха и много пъргаво изпълниха тези квоти - веднага, с което ВЕИ-тата създадоха този проблем на нерегламентираното изчерпване на водата. Ние не знаем кои са собственици на язовирите - можем само да гадаем, разглеждайки състава на Българския парламент. Но ВЕИ-източниците, съчетани с неясните отношения на частния сектор на водните източници - неплащане на сметки, байпаси, които минават неясно и тайно, стремежа на ВЕИ да доставят вода на промишлени източници, защото носят големи приходи, създадоха кризата. Така, чрез европейски инициативи беше постигнато ограбване, източване на воден ресурс. ВЕИ-тата изсмукаха водата и създадоха престъпление върху престъпление. Въпросът Ви, как ще се стигне до всички виновни, е един сложен въпрос. Много сложен! Стотици милиони евро са финансирани за водните цикли, за пречиствателните станции и ВЕИ-та. Там е една много благодатна сфера за мафията, защото под земята не се знае къде, къкво е сменяно и колко пъти. При това положение 88% загуби на вода са нещо, което прикрива икономически и финансови престъпления.

-    Председателят на "Легия Антимафия" Григор Здравков в интервю говори за внасяне на наркотици в балите с боклук. Италианските власти също разследват пътешествието на отпадъците. Сляпа ли е Европа за случващото се в страна-членка на ЕС и след сезирането на Европейската комисия от евродепутати, начело с Радан Кънев, да очакваме ли някави резултати, макар и чак през април?

- Да се надяваме Никола Гратери в Италия /прокурорът на антимафията/ да стигне и до нашите предели, защото на българските власти не може да се разчита. Още повече, че те внесоха не само боклука /всичко, което внасяме у нас е боклук, не само храна, но и дрехи, стари коли, употребявана техника/, но и всичко, което може да служи за гробища .България се превръща в изнесено място на европейската мафия, на тези, които заедно с българските си авери осъществяват най-мръсните дейности по пране на пари, търговия с наркотици, с хора, с органи, с оръжия. И комбинацията между смет и наркотици в едни и същи транзакции, се оказва в момента най-големия хит. Забележете, в момента, в който богатите в страните произвеждат и купуват  злато, защото лоши са нещата в света, ние в нашата страна трупаме боклук.
Има подозрения и за Хитрино и влаковия взрив, и за свинската чума, която възниква от необработени боклуци на местата, където са складирани - това се говори от разследващи журналисти. Аз съм предвидила на времето този санитарен проблем между континентите Азия, Европа, Африка и ние ще бъдем този санитарен пояс, който никой няма да иска да пресича, защото е най-рисковата територия. На фона на липсата на вода, може да си представите какви комплексни огнища заплашват здравето и живота ни. В този смисъл, информацията за оставката на Георги Костов - шефът на митниците, въпреки, че бе опровергана от министър Горанов, е един добър пробив в системата.

-    Още  нещо унизително чухме тези дни. Третият помощник държавен секретар на САЩ Дейвид Хейл, освен санкцията на "Турски поток"  каза, че са водени споразумения за промяна на Конституцията ни. Кого, всъщност излъга Борисов с маньовъра  за разклонението на тръбата и не е ли договорката за конституционна промяна държавно предателство?

-    Борисов играе едни клоунски изпълнения, още с посещението си в Белия дом , едностранчиво и от своята гледна точка. Ние знаем, че той не участва в договорености, защото никога не отстоява националните интереси. Той участва при получаването на сведения и задачи и най-вероятно е получил такава задача за промяна на Конституцията. Но аз искам да обърна вашето внимание за тази промяна в Конституцията, която касае жалби на граждани. Тя няма да промени с нищо конституционния ред в страната, защото и досега жалбите се спират още при подаване, а с това ще се имитира разглеждане. А да се смята,че с конституционни жалби ще се постигне върховенство на закона, това е илюзия и за страната, която изисква тази промяна от нас. С друг ангажимент дойде новият посланик на САЩ - да постави върховенството на закона, от гледна точка на борбата с корупцията и престъпността. Този е същинският смисъл на промените в тази сфера. Страната трябва да покаже воля да се справи с престъпния си политически елит – това е важната задача, която трябва да свършим.

-    Оказва се доста непосилна задача! Затова Ви питам: Преди месеци казахте в наше интервю, че правителството ще падне с помощ отвън. Още ли го твърдите и важи ли с днешна дата?

-     Какво друго  да твърдя, при положение че целият този ужас, в който е поставено българското население, не предизвиква никаква реакция от него? Виждаме молебени, вместо протести за корупция и ограбване на водата. Виждаме автопротести на топло, като на сватба и абитурентски бал, минаващи през Перник, да покажат, че нещо се прави. Вместо Рожественски псалми и Ботьови песни, се топят в Тунджа с грухтене, че са юнаци! Тези неща, докато са в такъв вид, българският народ ще остане не само беден, гладен, бос и гол, но и ще бъде и жаден, и без въздух.

-    В крайна сметка - мъртъв?

-    Въпрос на регистриране на това състояние. Има много случаи, когато се укриват и нямат смъртен акт онези, които са напуснали този свят. В България също има ноу-хау за това.

-    Един въпрос се избягва, макар да е важен: Допускате ли, че под напора на Европейската прокуратура и европрокурора Лаура Кьовеши, за да остане читав и на поста си, Гешев ще се еманципира от работодателите си, като им посегне?

-    И Кьовеши, и новата комисия, ще се опитат да акцентират върху престъпленията и нарушенията в използването на фондовете и във финансовата и инвестиционна сфера на Източна Европа. Това ще е начина, по който ще започне т.нар. „разкачване“ на Източна Европа, формирането на периферия, за да може, все пак, Европа да намери по-непосредствени виновници за състоянието, в което тя самата се намира. Това е нашата надежда. Но да не забравяме, че тези неща за нас продължават да имат препоръчителна стойност и са в прерогативите на съответните национални власти. Затова разчитам, че обвързаността и партнирането на нашите мафиоти с международните им „колеги“, така се наричат по между си, ще е по-бързия способ за достигането на санкции и възмездие. Това е една плетка, която по-лесно може да се разплете.

-    Безнадеждност ли се нарича бъдното?

-    По-лошо - неосъзнатост на тази безнадеждност, когато развеселени и безотговорни за собствената си съдба видим края си.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.