„И ГЕРБ, и БСП са имитации отляво и отдясно. Свършва цял исторически период на деведесетарски имитации. Очаквам раждането на автентични, модерни европейски партии  в двете посоки.
Двувластието изкормва държавата отвътре – когато чиновникът не се подчинява, значи държавна власт няма. Борисов си вярва, че ако контролира държавния апарат до 11 юли, след това ще се върне като първа политическа сила и ще може да управлява отново. Но това няма как да стане. След изборите очаквам тази паралелна власт да се разпадне.
Независимо от всичко, хората подкрепят служебното правителство. Държавата в момента въвежда ред, а това ще се подкрепя от хората. Борисов и паралелната му власт изглеждат все по-слаби и по-смешни. Когато човек като Борисов започне да изглежда слаб и хората му се присмиват, това е краят.
Ако ГЕРБ вземат на тези избори повече от 60 мандата, аз искрено ще се изумя."

С политолога и преподавател в НБУ проф. Евгений Дайнов разговаряме за имитациите в политиката, за модерността в партийното мислене от ляво и в дясно, за рухването на Борисовата власт и за това, какво се случва, когато народът започне да ти се присмива. Професор Евгений Дайнов пред Liberta.bg...

-    Професор Дайнов, за краткото време от управлението на служебното правителство кое е в повече, според Вас - позитивните страни, или негативите? Въпросът ми е в светлината на диаметрално противоположните мнения, които битуват в публичното пространство с амплитуда от „осанна“ до „разпни го“.

-    Мнения всякакви има-и за негативни и за позитивни страни. Това, което правят хората, свързани с ГЕРБ, е да спускат пропагандни  опорни точки, които да са сериозна част от разговора. А сериозен разговор е, както каза и президента в началото, при представянето на този кабинет, че има хора и левеещи, и деснеещи и всякакви, които могат да работят заедно в една посока , стига да са решили да свършат сериозна работа. Основната работа на това правителство е, че вдъхна увереност на хората и демонстрира, че всичките свинщини на ГЕРБ в основно държавни институции-да не служат на закона, а да обслужват гангстери, могат да бъдат прекратени от българско правителство. Е, аз искам по-решително действие от властта в опазването на околната среда, т.е. спирането на всички незаконни строежи, особено по Черноморието и по-решителни действия в Държавна агенция Холдинг „Пътища“, където се изливат милиарди, но общо взето, по шестобалната система пиша  5 на правителството. Препоръката ми е, да се задейства по-енергично в областта на околната среда.

-    Скандалът с подслушването на 82 политици, по твърдението на адв. Николай Хаджигенов ни върна в 90-те години. Виждате ли в това умела предизборна игра, или ще се намери законова форма за контрол и пресичане  на тази практика, наричана от някои „Българският Уотъргейт“?

-    Закони за подслушване има. Съществуват една камара неща, но те просто не се спазват. Тук се връщаме към основния въпрос, че управлението на ГЕРБ не е управление, при което политиците спазват закона и работят в интерес на гражданите. Това управление е типично комунистическо, т.е. там институциите изпълняват волята на владетеля Бойко Борисов, независимо от всякакви закони и работят против гражданите, в интерес на шепа управляващи. Разбира се, че възстановявайки тази философия на управление, която беше при комунизма, ГЕРБ подслушват стотици хора-убеден съм, както на времето го правеха при комунизма. Манталитетът е един и същ. Подслушвали са стотици, извън всякакви правила. Да се надяваме ,че тепърва ще се разплетат фактите.

-    Реанимирането на забравени политически фигури от миналото, като Жан Виденов с неговата ултра лява партия, като какъв знак трябва да се възприема? Може ли това да е израз на разтревоженост на задкулисието,  че изпуска юздите на режисурата?

-    Тук по-скоро става дума за ефектите, коит тепърва ще виждаме от загиването на БСП. Тя умира пред очите ми с нейното влияние и гласоподаватели. Това отваря масто за други леви партии и това се усеща от много хора. В момента едни младежи, които познавам около месец се опитват да направят лява партия от нов тип. При този вакуум, който свиването на БСП остави, е съвсем резонно, че са го усетили и други хора и резултатът е връщането на Жан Виденов. Очевидно, целта на тази партия е да вземе от БСП най-твърдите /така да каже/ комунисти. Но ще виждаме и още нови партии, защото там се отваря пространство, а политиката вакуум не търпи.

-    Въпросът е доколко „скелетите от гардероба“ имат шансове да прескочат бариерата на избори и доколко още БСП може да губи, което не е ли тревожна тенденция за унищожаване на най-голямата лява партия?

-    Дали БСП е лява е под въпрос. Нинова се опита да измисли дървено желязо, някакъв политически кентавър-няма такова нещо, освен национал-социалистическия вариант на Адолф Хитлер. Лявото като модерна, съвременна левица ще се появява тепърва  у нас. Защото забележете, и ГЕРБ, и БСП са имитации отдясно и отляво. При тези имитации отдясно работата приключва-там се появи съвременна либерална десница в лицето на ИМВ, на ДБ, а може би и на ИТН. Загиването на имитационни десни партии, в лицето на ГЕРБ провокира възстановяване на нормално изглеждащи десни партии. В ляво това предстои. Тепърва виждаме заигването на БСП, което е имитация на лява партия и което не е лошо. Надяваме се автентични, модерни, съвременни леви субекти да започнат да заселват лявото пространство, както дясното вече започнаха да заселват. Свършва цял исторически период на деведесетарски имитации. Очаквам раждането на автентични, модерни европейски партии от ляво и дясно.

-    В скорошно Ваше интервю говорите за двувластие в държавата към този момент. Видяхме цирковете в ББР, ДАНС, ДАР и къде ли още не. Ще приключи ли това с новите избори, или още дълго ще се борим с борисовите креатури?

-    Има двувластие, което означава, че държавните служители не изпълняват разпорежданията на началниците си по държавна линия, а изпълняват разпоредбите на хора, които не са в държавния апарат. Това изкормва държавата отвътре - когато чиновникът не се подчинява, значи държавна власт няма. Това е крайно опасно и обикновено води до граждански войни и до насилствени преврати. Да припомня само през  1917 г. в Русия цялата пролет и цялото лято болшевиките организират двувластие чрез съвети, които противоречат на тогавашното правителство и постепенно чиновниците започват да правят това, което им казват съветите, а не правителството. Накрая болшевиките вземат цялата власт с лекота, стъпвайки върху тази паралелна власт, която са отгледали. Тук не мисля, че Бойко Борисов има решителността да поддържа паралелна власт за вземане на властта, или гражданска война/той не е такъв човек!/. Аз мисля, че той си вярва, че ако контролира държавния апарат до 11 юли, след това ще се върне като първа политическа сила с много голяма преднина и ще може да управлява отново. Само че, това няма как да се случи. И затова, в седмицата след 11 юли аз очаквам тази паралелна власт да се разпада, тъй като няма как Борисов да си върне властта и да възстанови режима, който беше изградил.

-    Как точно ще се отразят трусовете в различните сфери на държавността при изборните резултати, може ли да прогнозирате кой ще е печелившия и кой губещия?

-    Мисля, че независимо от всичко, хората подкрепят служебното правителство. Не става дума за някакво разклащане, за някакви бъркотии и хаос. Става дума за възстановяване волята на държавата върху държавните неща. Ето, ББР отказваше да се подчини на своя собственик – държавата, като даде информация за тези кредити и обслужваше паралелната власт. Държавата в момента въвежда ред. Не може да имаш две власти, няма как да стане това. И държавата налага държавния ред, а очевидно това ще се преветства и  ще кара Борисов и паралелната му власт да изглеждат все по-слаби и по-смешни. А когато човек като Бойко Борисов започва да изглежда слаб и хората му се присмиват, това е края. Позволявам си да изкажа следното твърдение-ако партията на Борисов на 11 юли вземе повече от 60 мандата, аз искрено ще се изумя. Последния път имаше 75, сега ще са не повече от 60.

-    Както се казва: и най-слабата държава е по-силна и от най-силната мафия. Въпросът е доколко слабата в момента държава /временно управление/ може да надмогне мафията?

-    Ние все пак живеем в демократични времена. Щом хората подкрепят дадено правителство, то е силно. А негов автор е президентът Радев. Щом той има подкрепата на два милиона и половина  гласа с които бе избран, значи е най-голямата политическа сила в България. Няма партия, която да е дала два милиона и половина гласа на изборите – тази власт е и легитимна, и подкрепяна и има всички шансове да възстанови държавността и да отвори пътя пред страната за възстановяване.

-    Питам Ви не като политолог, а като убеден десен човек – смятате ли, че партиите на протеста допуснаха грешка, нефоримрайки общ фронт срещу ГЕРБ в предишния Парламент и забавиха процеса на оздравяване на държавата? Коя е гаранцията, че сега ще се намери съгласие за такава коалиция, тъй като коалиционното управление е неизбежно?

-    Не смятам, че това беше грешка от тяхна страна по две причини. Първата е, че трите партии заедно имаха 72 гласа  и всяко правителство, което биха направили щеше да е слабо, наранено  и атакуемо. Сега има по-силно правителство, отколкото това, което те можеха да направят. А и тези партии добре знаят, че на следващите избори биха имали много повече гласове, и че хората искат да гласуват за тях. Според мен в следващия Парламент ще са близо до мнозинството и мисля, че там вече може да се сфирмира силно управление.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.