Нов държавен дълг от 200 млн. лв.  пое днес финансовото министерство. Постигнатата лихва за емитирането на 10,5-годишни ДЦК вече доста по-висока от тази на проведените в началото на годината търгове. 

Пласираните 200 млн. ДЦК са със среднопретеглена доходност от 0.55%. При предишни подобни емисии доходността бе средно 0.12%, пише "СЕГА".

Покачването на лихвата по държавния дълг е очаквано в условията на коронакризата и несигурността пред икономическото развитие у нас и в света. Това е втора емисия ДЦК на вътрешния пазар от началото на извънредното положение у нас и шеста от началото на годината досега. До момента през тази година държавата е увеличила дълга с 1.2 млрд. лв., предлагайки ценни книжа единствено на вътрешния пазар, където те се изкупуват от банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества.

След актуализацията на държавния бюджет лимитът на държавния дълг, който може да бъде поет през тази година, вече е завишен от 2.2 млрд. на 10 млрд. лв. Очаква се финансовото министерство да търси заеми и на външните пазари. За целта парламентът гласува и за по-висок таван на облигациите, които страната ни може да предложи на външните пазари в търсене на свеж ресурс, ако се наложи. Правителството ще може да пласира еврооблигации до 9.5 млрд. лв., като използва договора с четири международни банки, сключен покрай фалита на КТБ през 2015 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.