След третата част на разследването, станало популярно под наименованието на ресторант-офис на Пепи "Еврото" - "Осемте джуджета", бившият депутат на НДСВ Димитър Ламбовски отново влезе в новинарския мейнстрийм. Това се случи преди два дни, в поредна нощ на антиправителствените протести, когато той отива при съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за снимка с него и му споделя, че си е изключил телефона, защото "оня се е обадил на Маджо". Сцената беше документирана от видео, излъчвано на живо във Фейсбук от профила на Иванов.

Източник на LIBERTA.BG се свърза с медията ни, за да предаде свой разговор с Димитър Ламбовски от месец юни 2020 г. Има доказателства за споделеното от Ламбовски, които вече са предадени на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и за които източникът ни, ако се наложи, ще дава показания единствено пред нея.

Димитър Ламбовски се оплаква пред източника на нашата медия, че ситуацията в тази държава е много напрегната. Прави препратка към Ангел Божилов и акцентира върху това, че не е обвиняем (енергийният бизнесмен и собственик на "Обединени енергийни търговци-ОЕТ" Ангел Божилов - бел.р.), а ставало въпрос за милиони. /Важно е да се подчертае, че Ламбовски има личен мотив да злослови по Божилов, което ще стане ясно по-надолу в текста./ 
Ламбовски се оплаква пред своя събеседник, че има осъдителна присъда на първа инстанция при СГС - съдия Дилков, за заплахи за убийство, която на втора инстанция щяла да падне.

Самият той бил втрещен от събитията в България и всичко, според него, се нагорещявало с всеки изминал ден, но не можел да отиде да живее другаде. Споделя, че най-вероятно "Шишко" ще бъде "изгорен", защото е станал вреден.

Димитър Ламбовски, заедно с Димитър Попов - осъден за данъчни престъпления, който се самоопределя като мутра и признава, че има контакти с ъндъргаунда и изпълнява специални поръчки, са свидетели на прокуратурата в наказателното дело срещу бившия съдия Румяна Ченалова. В процеса става ясна и битността на Делян Добрев като енергиен министър на ГЕРБ и в чий офис са го "обучавали", което LIBERTA.BG ще разкрие по-надолу в настоящия текст.

Ламбовски за Стоян Мавродиев

Ламбовски разказва, че бившият шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев е купил от него две къщи в Гърция, а секретарят му Андон Георгиев (Андон Георгиев е партньор на Стоян Мавродиев в "Юнайтед консултинг",  после е главен секретар на КФН до 2016 г., а след това назначен в ББР и отстранен с уволняването на Мавродиев от Българската банка за развитие - бел. р.) имал навика да се разхожда с 500 хиляди евро "на джоб", все едно са незначителна сума. След което Мавродиев бил направил ремонти за още 700-800 хиляди евро и е уголемил басейна. Допълва, че са се разбрали да работят съвсем официално през ББР, но впоследствие бил обран за всичко. Не можело да се докаже за новия собственик на къщите (визирайки Мавродиев), защото реално покупката я прави кипърска фирма.

Ламбовски твърди, че Мавродиев е взел 50 милиона евро (като не уточнява откъде и по какъв повод) и обслужва управляващата клика, бил е в КФН по време на казуса "Доверие",  когато са изчезнали 8 млн. евро.

Възмушава се, че заради управляващата България мафия са изчезнали преките чуждестранни инвестиции и прави съпоставка с мандата на НДСВ, когато е бил депутат в 39-то Народно събрание. Тогава на годишна база преките инвестиции били по 7 млрд. евро, а сега - 500 милиона евро, което можело да се сметне и като статистическа грешка, защото не се знаело от кого са изпращани парите (вероятно има предвид българите в чужбина към своите роднини у нас - бел.р.).

Ламбовски за Владислав Горанов, Пеевски и релацията "Сараите-Бойко", в контекста с Мавродиев

Бившият депутат на НДСВ заявява в разговора с източника на LIBERTA.BG, че Мавродиев е част от релацията "Сараите - Бойко" и е бил този, който е разпределял. Ламбовски твърди, че е наблюдавал от офиса си на ул. "Секвоя 1А"  как Владислав Горанов спирал отзад с черна S-класа с варненска регистрация и го прикачвали в джип марка  Volvo. Според Ламбовски това се правило, за да не се вижда, че отива със своята кола при Пеевски.
Димитър Ламбовски е подчертал, че се страхува да говори публично за тези неща, защото щяли да го остранят. Имало отработен инструмент - прокуратура, НАП, ДАНС, КПКОНПИ и т.н. и когато решали да смачкат някой го вкарвали в ОПГ, като веднага намирали още двама за група. Той изтъкнал пред нашия източник, че имаме послушно народно събрание, което обслужва цялата клика и всеки там го е страх да шуми. Вметнал е, че не е наясно доколко Ахмед органзизира нещата и до колко процента, както и кога "Шишко" щели да го изгорят и в кой ден, защото е станал вреден...

Татяна Дончева за Димитър Ламбовски

Ламбовски е агент-провокатор, "момче на СИК, а целта му е дискредитиране на лица на протеста, заяви тази сутрин лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.
"Бвшият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който се появи в живо излъчване на лидера на "Да, България" Христо Иванов във "Фейсбук", подхвърляйки реплика за свързвания през 90-те години на миналия век с групировката СИК Младен Михалев-Маджо, е "агент-провокатор", а групировката може да използва хора като него, за да дискредитира част от лицата на гражданските протести, тълккува Дончева, която е адвокат и и бивш депутат на БСП.

Ламбовски е момче на СИК. Всеки може да го провери в интернет. Познавам го от финалната фаза на битността му в НДСВ. Появяват се такива лица, които не съм виждала от 15 години. Такъв човек имаше и по време на ареста на Минчо Спасов - изведнъж се появи от нищото, започна да флиртува с полицията, да убеждава хората, че трябва да станат от трамвайните релси и да ги освободят. Това са лицата от онази част на НДСВ, която никога не е била ясно каква е и на кого е", посочи Дончева.

По думите и Ламбовски е "странна персона", която е имала интереси към енергетиката, които не кореспондират с неговото образование и квалификация.

"В един момент стана някакъв странен свидетел по разни неща. Появи се като свидетел по делото срещу Румяна Ченалова. Какъв си ти? Какво точно казваш и защо през теб се доказват обвинителни тези? Какво значи "някой ми каза и идвам да свидетелствам"? По същия начин се появи в "джуджетата". Как той твърди, че Димитър Франтишек е дал едни пари? Аз за пръв път чувам обвинението да дава пари. Като какъв ги е взел?", отсече Дончева.

Тя счита за незначителен факта, че Стоян Мавродиев е евентуалното лице, което се е свързало с Маджо.

"Той е частно лице, независимо от биографията си. Бойко Борисов също говори с Маджо и Пашата. Пашата управлява енергетиката. Откъде е премиерът? Кой назначи счетоводителката на Пашата за министър? Ситуацията в държавата е като ситуацията в "Левски". Това е положението - няма нищо на терена. Всичко е разрушено", заяви още Дончева.

"В следващ парламент със следващо парламентарно мнозинство ще се окаже, че и мнозинството на ВСС ще бъде различно, а отстраняването на Иван Гешев виси на техническото мнозинство на ВСС, не на аргументите за отстраняване“, отбеляза още лидерът на „Движение 21“.

„Гражданските протести имат супер важна роля. Гражданското общество, което изглеждаше мъртво, не заспало, се събуди. Дойдоха нови поколения“, обясни Татяна Дончева.

„След като тази формация на неграмотниците ГЕРБ успя да стои на власт и да ни ходи по главите, интелигентните млади хора също ще се справят“, заяви тя.

Димитър Ламбовски, заедно с Димитър Попов - осъждан за данъчни престъпления и заявил пред съда, че е мутра, са свидетел на прокуратурата в наказателното дело срещу бившия съдия Румяна Ченалова

В разпитите им пред съда (процесът е публичен) и двамата не отричат, че са имали интереси в сектор "Енергетика", както и че са работили с Ангел Божилов, когото по-късно с помощта на полиция и прокуратура се опитват да привлечат като обвиняем. Димитър Ламбовски в 3 част на "Осемте джиджета" заявява, че целта е била Божилов, "който и досега се разхожда на свобода", а са го изпозлвали като свидетел за поръчковото дело срещу Ченалова. В съдебно заседание от процеса срещу нея другият свидетел - Димитър Попов, се самоопределя като мутра и признава, че има контакти в ъндъргаунда и изпълнява специални поръчки.

Това представляват свидетелите на прокуратурата - лица за поръчка, които се изпозлват за различни цели, включително и за очернянето на протестиращите в България, искащи оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Свидетелят Димитър Попов пред съда по делото срещу Ченалова:

..."Аз и Димитър Ламбовски сме били представители на „Имобилиен Фервалтунг ЕООД“, аз бях управител. По мое време, когато аз бях управител, мисля че не беше осъждано дружеството от ОЕТ. Аз бях управител или 2012г. или 2013г. за период от 6-7 месеца. След мен не знам кой беше управител. Преди мен беше Ламбовски и взе заем от Ангел (Божилов - бел.р.) и за да може Ангел да си контролира парите станах аз управител на ОЕТ. Размера на сумата беше дългът на „Имобилиен Фервалтунг ЕООД“ към банка „ДСК“, беше 1 милион и нещо евро и Ангел цедира вземането."..

"Аз казах, че е имало акция на ДАНС, в която е пострадала само Ченалова. Бях подробно разпитван, къде се намират сървърите, къде се намират касите, къде се съхраняват документи, къде има  втори сървър. Бях разпитван в ДАНС преди акцията, май в началото на 2014 година. Знам за акцията от разпитите, казаха ми: „Ще влизаме при Божилов“, пак казвам, аз останах с впечатление, че ще се влиза при Божилов, а в последствие се оказва акцията „Божилов и Ченалова“, от която само Ченалова, а Божилов „сух“. Не знам дали имаше протокол от разпит или беше само беседа.
Когато е имало разпити там, аз съм си ги подписвал. В тези разпити дадох информация за въпросното дело, за парите, които аз съм носил до банката и са превеждани на адвокатите, за начина и стереотипа на работата на Ангел Иванов Божилов, а не Румяна Ченалова, „мал е шанса“, че Вие сте другата страна (обръща се той към Ченалова - бел. р.). И тогава в разпита си казах за другите дела, за които разказах и днес, че са давани пари."

Свидетелят Димитър Ламбовски

Пред съда Ламбовски в рамките на няколко минути дава противоречиви показания относно обстоятелства, в които според негови полуизтрити спомени се споменавало името на Ченалова.

Първо заявява:

"Калоян Неделчев спомена името Ви, точно в тази връзка, той каза всъщност, че делото ще реши срещу такава сума, но никакви други детайли не са казани, нито какво трябва да се направи, нито кой и дали, къде ще носи. Не е казал точно, че тази сума трябва да бъде платена на съдията. Каза на Румяна Ченалова или на Руми Ченалова, не мога точно да Ви кажа. Каза, че срещу тази сума делото ще бъде решено.
Аз не мога точно да кажа в каква връзка е споменал името Ченалова и какво точно е казал, просто няколко пъти казах, ако искате го изчетете точно, след толкова години точното изречение не мога да си спомня г-жо Ченалова, съжалявам.".

А след няколко минути твърди:

"В разговора, за който разказах в началото, за делото на ОЕТ, не съм чувал за уговорки свързани с държавните такси или документите по делото. Аз Ви казах само какво съм чул.
Не мога в момента да дам отговор на въпроса, дали съм чувал Калоян Неделчев да е заявявал, че е говорил с Вас (Румяна Ченалова - бел. р.) и че сте поела някакъв ангажимент по това дело, защото не го помня. Дал съм пред съдия, пак казвам,  показания и тогава си спомнях, това беше преди 2-3 години. Сега в момента, да ми кажете да си спомня нещо, аз съм провел 5 хиляди разговора в този ресторант, с кого ли не, точно за този разговор не мога да Ви дам отговор, наистина."

Свидетелят Димитър Попов за Делян Добрев (настоящ депутат на ГЕРБ), който като министър на енергетиката в мандата на ГЕРБ е взимал уроци на тема "Що е то енергетика?"

"Извън делото, Ангел е пробвал и други начини да се разбере с НЕК. Примерно, на Алекс Истатков жена му, нали беше шефка на НЕК, виждаха си се редовно, беше казал, ако се стигне един вид до споразумение, какво ще получи тя, какво ще остане на Ангел, на база първоначалното решение да се избегне последващо дело или по време на делото, при приетите искове от страна на съда, Ангел да се споразумее извън съдебно с тях да се дадат парите, само че там нещо не се разбраха тогава с Делян за разделянето и т.н.
Делян, който беше Министър на енергетиката. Идваше при нас в офиса с тефтер, може странно да Ви се струва, но с тефтер идваше при нас в офиса да пише „Що е то ток и има ли почва у нас?“. Идваше при нас в офиса на всеки 2 дни – понеделник и вторник, всяка седмица в да се учи „Що е то Енергетика?“ и това ни беше Министър на енергетиката.
Името Делян Добрев ми говори нещо, нали той беше Министър на енергетиката, за който говоря. Това е въпросният Делян и идваше, Ангел тогава беше експертна подкрепа по енергетика и не знам точно по каква линия се бяха разбрали нещо, но човека идваше в офиса като на курс в професионално-учебен център да обучава „Що е то енергетика?“ – това ни е министъра на енергетиката, това е срамота. Делян Добрев е идвал в офиса не да се споразумява, а да се обучава. Не си спомням да съм чел текст от Ангел Божилов във връзка с евентуално споразумение. Говореше, се че евентуално би бил склонен да намали 5-7% от общата сума или да опрости лихви, пък да си получи главница, това се е говорило. Изявяваше готовност, той тогава беше „закършил“ малко за пари, че ни откраднаха много пари в Турция."

Извод от фактите и обстоятелствата по казуса "Ламбовски"

От събраното до тук става кристално ясно, че лицето Димитър Ламбовски има нерешени проблеми с лицето Ангел Божилов, като в същото време има зависимости и е в сложни взаимоотношения с прокуратурата, като изпълнява нейни поръчки, вероятно срещу обещания за съдействия при вендетите му с Божилов.

По същата линия, както при поръчковото дело срещу Румяна Ченалова, по което Ламбовски е свидетел, така вероятно той е използван от задкулисието и за дискредитирането на Христо Иванов и антиправителствените протести с изказването в живо излъчване по Фейсбук, че си е изключил телефона, защото "оня се е обадил на Маджо".

Следва продължение...

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.