"Демонстративното нежелание на Борисов да се провери автентичността на записа е най-малкото странно, защото тук не става въпрос просто за г-н Борисов, а става въпрос за министър-председателя на България, става въпрос за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана. Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламентаризъм, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, този фалшификат трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред фон дер Лайън, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика, от които пряко зависи националната ни амбиция за пълноценна европейска интеграция. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства", заяви държавният глава Румен Радев днес.

Във връзка със самопризнанията на Васил Божков, президентът коментира:

"Самопризнанията на г-н Божков за съвместни корупционни крупни схеми с властта изключват моя подкрепа, но не аз, други трябва да се оправдават за г-н Божков - нито съм го виждал, нито съм пушил пури с него, нито му знам телефона."

Той обясни, че ще вземе решение до 22 юни дали да наложи вето по промените в закона, като по думите му се разбра, че ще го направи. Законодателните промени предвиждат обединяване на "Жандармерия" и Специализирания отряд за борба с тероризма. Радев уточни, че всяко решение, свързано с националната сигурност, трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност.

"Този закон трябва да потвърди, че отговаря на тези критерии. Засега смятам, че това не така", посочи Радев.

За наливането на парите на данъкоплатците в частната банка ПИБ, президентът счита, че и най-благородната цел не може да бъде оправдана с порочно изпълнение, без да има обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на начинанието.

Държанвият глава на България няма присъства на парада на 24 юни в Москва.

Държанвият глава на България няма присъства на парада на 24 юни в Москва.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.