Кметството в Берлин забрани да се развяват руски и украински знамена в близост до 15 паметника на честванията за края на Втората световна война на 8 и 9 май. Полицията смята, че поводът е деликатен и може да се стигне до сблъсъци, съобщи "Билд". Забраната на украинското знаме предизвика гневни реакции.

Украинският посланик Андрий Мелник реагира бурно в "Туитър" и настоя забраната за украинското знаме да се отмени, но напразно. 

За 8 май са планирани над 50 събития. Мелник писа снощи в Туитър акаунтите на кмета Франциска Гифи (СПД) и на берлинската полиция, че това е "скандално решение", което трябва да бъде отменено. "То е шамар за Украйна и удар в лицето на украинския народ". Към него се присъедини лидерът на местните християндемократи Кай Вагнер, който написа "украинското знаме е знак на борбата за свобода - как е възможно Берлин така безсърдечно да го забрани?! Г-жа Гифи трябва да отмени това болезнено решение. Солидарност с Украйна!". Общинският съветник от Свободните демократи Тобиас Баушке допълни "Цветовете на Украйна са цветовете на свободата. Който в тези времена забранява знамето, потъпква ценностите ни. Отменете заповедта!"

Заповедта на берлинската полиция не важи само за военни ветерани, за държавни делегации и дипломати. 3400 полицаи ще охраняват утре и в понеделник събитията, посветени на края на Втората световна война. 

Шефът на полицията Барбара Словик заяви, че няма да допусне да се стигне до "инструментализиране на отбелязването на паметните дати".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.