Всеки застъпник или наблюдател ще може да снима

Софийският административен съд (АССГ) разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото бе заведено от "Демократична България" в опит да се постигнат повече гаранции за честността на изборния процес.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Първоначално състав на АССГ отхвърли искането, но след това Върховният административен съд върна делото за ново решение на първата инстанция и този път то бе в полза на видеонаблюдението. Според съда то гарантира "прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация".

"Това е ключова стъпка да имаме по-честни избори. Определен кръг от манипулации, като неотчитане на бюлетини и въвеждане на грешни данни, ще станат много по-трудни", коментира Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", която от месеци настоява на застъпниците да бъде позволено да излъчват на живо броенето.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.