Още две седмици до крайния срок за включване в литературната надпревара 

Само две седмици остават до крайния срок за изпращане на творбите за  VІІ-я национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Надпреварата е посветена на смелите българи, оказали помощ на евреи в жестокото време на Холокоста и провъзгласени от световния мемориал Яд Вашем в Израел за „праведници на народите на света”. Това определя и темата на литературното състезание: ”Аз съм един от тях -  българските праведници на света”.

Ясен е вече съставът на журито, което ще оценява ученическите и студентски  разкази. Сериозната задача да откроят най-добрите автори ще имат Радостина Николова – висш екперт в Министерството на образованието и науката, Румен Леонидов – публицист, поет и издател на Факел.бг, Асен Йорданов - журналист,  директор на сайта Бивол.бг.

Радостина Николова е главен експерт в дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование”  на МОН. В качеството си на специалист по история и цивилизации г-жа Николова е журирала на няколко национални ученически конференции, националния конкурс “Места и памет“, „Народните будители и аз“  и други.

Включването на експерт от МОН дава още по-стабилна гаранция, че ще бъде направена напълно обективна преценка на младежките творби в съответствие с най-добрите практики на българското образование. Участието на Министерството на образованието и науката в националния конкурс се изразява и чрез осигуряване на годишна стипендия за участника, спечелил първото място. Това е високо признание от страна на държавата за стойността и качеството за надпреварата  на “Алеф”, която сама по себе си е безпрецедентна за България.

Специално за да подпомогне младите литератори Център „Алеф” създаде нова рубрика във виртуалната си библиотека. Тя поставя в светлината на прожектора 20-те български „праведници на народите на  света” – част от  27 хиляди от 51  страни, удостоени с това почетно звание.  Какви са те? Хора с най-различни професии, образование, интереси… Като нас, обикновени. Но направили нещо необикновено в извънредна ситуация – рискували собствения си живот, за да спасят други животи. Запознанството с тях „Алеф” прави възможно с помощта на Държавна агенция „Архиви”, като  събира на едно място достоверна и ценна информация. Съдбите им, разказани чрез съчетание на достоверност и въображение, са предизвикателството пред участниците в седмия конкурс.

До крайния срок за изпращане на конкурсните разкази остават близо две седмици. Все още средношколци и студенти от цяла България имат шанс да се включат в надпреварата и да направят своите литературни откривателства. Наградите си струват – за студентите те са парични суми, а при учениците първата награда е едногодишна стипендия, втората - участие в международен конгрес за млади лидери в Израел на разноски на организаторите, трета – парична.

Церемонията по награждаване, на която ще бъдат поканени 20-те номинирани автори, ще се състои в Бургас в началото на м. май 2020 година.

Имената на номинираните ще бъдат оповестени в началото на април, а крайното класиране – на церемонията по награждаване.

За допълнителна информация: www.alef-bg.org

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.