Слънцето ще навлезе в дълбок минимум, сочат данни от сателит

На Земята се задава нова ледена епоха, показват данни от сателита на НАСА “Тимед”, съобщи сайтът “Ню Америка”. Това ще стане, тъй като Слънцето ще навлезе в минималната си активност, а това ще доведе до глобален спад в температурите.

Учените смятат, че апаратурата може би е засякла първите признаци на т. нар. “дълбок соларен минимум”. Това е намаляване на слънчевата активност за много по-дълъг от стандартния период от време. Общата продължителност на слънчевите цикли е 22 години, в 11 от които активността на звездата нараства, а през останалите намалява.

“Ледената” част от соларния цикъл ще започне чак през 2020 г., казват през 2018 година от НАСА.

Смята се, че последният дълбок соларен минимум е започнал през 1645 г. и е продължил до 1715 г. Този период е известен като “Малката ледникова епоха”.

Тогава средните температури на повърхността на планетата са спаднали с около 1,3 градуса по Целзий, което довело до по-кратки пролет и лято, намаляване на реколтите и недостиг на храна.

Тъй като Слънцето е основният източник на енергия на Земята, слънчевите цикли имат значително влияние върху климата, флората и фауната на нашата планета.

Данните от “Тимед” показват, че термосферата се охлажда и свива, буквално намалявайки обема на земната атмосфера като цяло. Това явление е обичайно за периодите на понижена слънчева активност. 

“Най-горният слой на нашата атмосфера губи топлината си. Ако тази тенденция продължи, той скоро би станал рекордно студен, нещо невиждано от началото на епохата на космическите изследвания”, заяви Мартин Млинчак от НАСА.

Сателитът измерва инфрачервеното лъчение, което определя какво е топлинното състояние на въглеродния диоксид в самия “връх” на Земята – т.нар. от учените термосфера.

По време на слънчевия минимум термосферата винаги е студена. Затова и 11-годишният слънчев цикъл засяга пряко нашата планета, обясняват учените. По време на този слънчев минимум обаче на Земята ще стане рекордно студено, сочат данните.

Основен индикатор за промяната на слънчевата активност са т. нар. соларни петна – области в слънчевата повърхност, които са със значително по-ниска температура от околните. Поради тази причина те са видимо по-тъмни. Колкото повече са слънчевите петна, толкова по-висока е активността на звездата.

През това лято беше регистриран период от няколко седмици без нито едно петно на повърхността на Слънцето. За последен път такова явление беше наблюдавано през ноември 2009 г., когато звездата се намираше в края на последния соларен минимум. Той бе най-дълбокият, регистриран за последния век.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.