Последствията от 56-ия ден от масовите протести в България с искания за оставките на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са доста ужасяващи, пише в обширен анализ на в. „The Brussels Times“.

Социалните медии бяха заляти със стотици видеоклипове и снимки, показващи произволно използване на сила от българските власти срещу граждани, упражнили правото си на мирни протести. И все пак това не е всичко.
Журналист, който отразява демонстрациите, е бит и арестуван, въпреки че е показал прескартата си. Операторът на телевизионен екип, правещ репортаж от протестите, беше обгазен, така че трябваше да бъде откаран в болница за спешно лечение. Чуждестранен репортер бил заплашен с насилие, защото се опитвал да заснеме полицейските жестокости.
Наред с насилието, българите ще помнят и продължителното мълчание на институциите на ЕС като една от особеностите на тези демонстрации.

Автократ, потъващ в море от корупция и злато

За първи път българите излязоха на улицата в началото на юли, след като прокуратурата физически нахлу в президентството на България и арестува двама от сътрудниците на президента въз основа на неясни обвинения. Това беше последната капка, от която преля чашата от скандали, свидетелстващи за корупция и разпад на върховенството на закона по най-високите етажи на властта.
Известни индекси като индекса за възприемане на корупцията на Transparency International, Freedom Barometer за Източна и Югоизточна Европа на фондация „Фридрих Науман“ и World Bank Governance Indicators показват, че България е най-корумпираният член на ЕС.
Тези тъжни класации не само отразяват очевидното. Едва през 2020 г. българите научават, че министър-председателят Борисов, който следва автократичните стъпки на унгарския премиер Виктор Орбан, е разследван за пране на пари от испанските власти. Те също така видяха снимки на нощното му шкафче, пълно с огромни суми евро в брой и златни кюлчета, и чуха поредния шокиращ запис с неговия глас, който нареждаше кой да бъде обвинен от прокуратурата и в чии офиси да нахлуят държавните институции.


Два независими криминалистични анализа – един по поръчка на Биволъ, партньор в България по проекта за информиране за организираната престъпност и корупцията , и един от евродепутата Елена Йончева – заключиха, че разговорът, който изтече, е автентичен.
Докато прокуратурата, разбираемо, не намери време да разследва твърденията в тези записи, тъй като трябваше да разследва себе си, тя атакува президентството като институция в момент, когато единственият гласовит критик на Борисов с висока позиция в държавата беше президентът Румен Радев.

Когато мълчанието не е злато, а срам

Въпреки че, без да има изненада, гражданите протестираха неуморно по улиците след нападението срещу президентството, Европейската комисия избра да игнорира корумпирания слон в ЕС.
Комисията не само не е публикувала официална позиция по отношение на двумесечните демонстрации срещу корупцията в правителството на Борисов и прокуратурата, но лицата на нейните говорители изглежда посиняват, когато ги питат за разпадането на върховенството на закона и масовите протести в страната на брифинги за пресата.
Междувременно традиционното обяснение, че Комисията следи ситуацията или наблюдава България в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията съгласно Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), изглежда не предоставя много утеха на онези, които с болка наблюдават гибелта на демокрацията на страната.
Много експерти и членове на гражданското общество изглежда са съгласни, че МСП е загубил своята легитимност при нападения срещу върховенството на закона, като тормоз и политическо подчиняване на съдебната власт, увеличаване на и без това прекомерните правомощия на прокуратурата или приемането на законодателството, компрометиращо защитата на правата на човека, които са били игнорирани или отбелязани като напредък в докладите за МСП на страната.
Предсказуемо гражданите също протестираха пред офиса на Европейската комисия в България, питайки дали ЕС е сляп.

Демокрацията не беше ли златен стандарт на ЕС?

Българите добре осъзнават, че са сами в тази битка, която само подхранва скептицизма към Брюксел, който, ако не бъде забелязан, може лесно да се превърне в скептицизъм към ЕС. Развитието в Полша и Унгария по отношение на върховенството на закона е съпоставимо с това в България. И все пак стандартите, утвърдени от институциите на ЕС, изглеждат двойни.
Онези, които очакват с нетърпение новия механизъм за върховенство на закона, може да се отрезвят, като разгледат 13-годишния горчив опит на България с МСП.


На този етап съпричастността на Комисията към режима на Борисов е съвсем очевидна. Ако Комисията е избрала да си затвори очите за разпадането на върховенството на закона, може да се запитаме поне дали ще осъди ужасяващите полицейски жестокости срещу граждани и журналисти, тъй като в крайна сметка дял I от Хартата на основните права на ЕС е посветен на Достойнството.
България е загубила дело за нарушаване на правото на живот в Европейския съд по правата на човека заради брутална полицейска операция, ръководена лично от Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на българското МВР. Борисов не се срещна с никакви последствия за това, така че неговият еталон със сигурност не е златен.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.