Във Върховния административен съд в края на работния ден вчера е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител чрез състезателна процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната”. 

Жалбоподател е "Българските машини за гласуване" ЕООД. Фирмата е била отстранена от състезателната процедура. Делото е насрочено за 30 април 2019 г. от 10:00 часа.

Централната избирателна комисия (ЦИК) остранява двама от кандидатите - "Лекс БГ" и "Български машини за гласуване" и избра фирма "Сиела Норма" да достави 3000 машини за гласуване за европейските избори на 26 май. От евроизборите през 2014 г. досега машинно гласуване е имало в най-много 500 секции и устройствата всеки път са били наемани. Винаги изпълнител на поръчките е била една и съща фирма – "Сиела Норма". Този път обаче е предложила по-нов модел устройства.
Устройствата, които "Сиела Норма" е предоставяла досега и новите машини за този вот, са били производство на венецуелската фирма "Стартматик", става ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас, поръчано от ЦИК и изготвено от "Сова 5"АД.
Във Венецуела, на последните президентски избори, които бяха спечелени от Николас Мадуро, самата "Смартматик" признава, че 1 млн. гласа са манипулирани. Това става причина за прекратяване на договора за доставка на машини, пише "Медиапул".

Честито ново гласуване с венецуелски машини, позволяващи манипулиране на вота, доставени от фирмата на адв. Иван Тодоров, особено приближен на Пеевски, както разкриха записите #Яневагейт, пише на страницата си във Фейсбук "Биволъ"

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.