"...защо новите българи, олигарсите, капиталистите и богаташите, разните Ковачки, Пеевски, братя Диневи, Борисовци, Цветановци, Хампарцумяновци, Славчотрифоновци, разните банкери, келеши, политически и мафиотски тарикати и редица други герои от страниците на булевардната преса не вземат да се бръкнат в сметките и джобовете си и да дадат по някой лев за възстановяване на тия изоставени в разрухата си светини?"

Последната сграда, построена от Кольо Фичето, една черква "Св. Св. Константин и Елена", където е било опелото на Строителя, тъне в разруха, видях в някакъв репортаж. Наскоро показаха една къща-музей на Васил Левски, застигната от същата съдба, в община Ябланица.

Преди няколко месеца гледах подобен тъжен репортаж за едно читалище с повече от вековна история, от което са останали две стени и основите.

Територията ни е пълна с такива "обекти" на безразличието ни към близкото и по-далечното минало. Ако имах сили, бих направил каталог на разрухата в България. Хиляди са храмовете, църквиците, историческите, но забравени места и кътчета. Но не мога да ги опиша. Това обаче не ми пречи да си мисля и да се питам защо новите българи, олигарсите, капиталистите и богаташите, разните Ковачки, Пеевски, братя Диневи, Борисовци, Цветановци, Хампарцумяновци, Славчотрифоновци, разните банкери, келеши, политически и мафиотски тарикати и редица други герои от страниците на булевардната преса не вземат да се бръкнат в сметките и джобовете си и да дадат по някой лев за възстановяване на тия изоставени в разрухата си светини?
Очевидно е, че тия герои на нашето време не са чували за братята Христо и Евлоги Георгиеви, които преди 130 години създадоха и построиха Софийския университет. И не само това. Примерите за съзидателност (да не се бърка с абстракцията благотворителност!), са десетки и стотици. Но тази съзидателност в градежа на науката и просветата няма последователи. И едва ли скоро ще има.
Иначе по Коледа и Великден медиите се скъсват да внушават на публиката колко щедри и великодушни са нашите богаташи.

Бог да им прости на богаташите! Аз не мога да им простя, въпреки, че това няма никакво значение.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.